Objavljeno

U Njemačkoj odobren zakon zabranjuje seks bez kondoma u bordelima

Provedbom novog zakona cilja se na strožu regulaciju prostitucije koja je u Njemačkoj legalna još od 2002. godine, ali  je zbog trgovine ljudima, učestalog zlostavljanja i stigmatizacije radnika/ca još uvijek ozloglašena i nesigurna.

Prema novom zakonu, vlasnici/e bordela će biti obvezani klijentima/cama ukazati na obavezu korištenja kondoma, a zabranit će se svako reklamiranje nezaštićenog spolnog odnosa. Prlikom licenciranja bordela, svaki će se vlasnik ili vlasnica obvezati na poštivanje novog zakona kako bi se osigurao minimalan standard u vidu pravnih, zdravstvenih, higijenskih i sigurnosnih propisa.

Svatko tko želi pokrenuti bordel, od sada će morati proći detaljnu provjeru pri čemu će pažnja biti posebno posvećena utvrđivanju povezanosti s trgovinom ljudima i ostalim oblicima organiziranog kriminala. Seksualni/e radnici/e će morati/e biti registrirani/e, a dobiveni certifikat obnavljat će se svake dvije godine (ako su mlađi/e od 21 onda jednom godišnje) uz obavezan jednogodišnji zdravstveni pregled.

Svako nepoštivanje zakona, bilo od strane vlasnika/ce bordela, klijenta/ice ili seksualnog/e radnika/ce, bit će kažnjeno kaznama u rasponu od tisuću do pedeset tisuća eura, a u takvoj situaciji u opasnosti bi bila i licenca za rad bordela.

Zakon je, uz odobrenje Bundesrata i glasanje u Bundestagu, poslan na potpis njemačkom predsjedniku Joachimu Gaucku te bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja 2017. godine.

Manuela Schwesig, ministrica obiteljskih i ženskih prava, izjavila je kako su seksualni/e radnici/e nemoćni/e u borbi protiv vlasnika/ca bordela te je izrazila nadu da će ih novi zakon zaštiti od eksploatacije i nasilja. Ipak, ne polažu svi velike nade. Neke grupe smatraju kako se u novom zakonu radi o povećanju birokracije koje će posljedično dovesti do produbljivanja jaza i nepovjerenja između seksualnih radnika/ca i autoriteta što će prijavljivanje nasilja nad seksualnim radnicima/ama učiniti još manje vjerojatnim.

U zajedničkoj izjavi njemačkog udruženja seksualnih radnika (caBesD) i Amnesty Internationala stoji kako novi zakon ne služi kako bi zaštitio seksualne radnike/ce.

”Zahtjev za registracijom radnika/ca je diskriminatoran, protivan Zakonu o zaštiti osobnih podataka te može prisilno outati brojne radnike/ce, a ujedno bi takva praksa mogla prisiliti seksualne radnike/ce da rade ilegalno, što ih ponovno izlaže povećanom riziku povrede ljudskih prava.”, komentirala je novi zakon Fabienne Freymadl, predsjednica BesDa.

Legislacijom iz 2002. godine seksualni/e radnici/e su mogli/e raditi preko ugovora i plaćati porez, kao što je to slučaj kod ostalih zaposlenja, no došlo je i do rapidnog rasta u broju novootvorenih nereguliranih bordela te je situacija zahtijevala dodatnu kontrolu. [I.A.] Independent


Povezano