Objavljeno

Maltretiranje radnica u pogonima kožarskog giganta Boxmark

Foto: Ivana Maletić, Flickr

Boxmark, jedna od vodećih svjetskih tvrtki u proizvodnji kože, našla se na meti reportera TV emisije Provjereno zbog nehumanog tretmana radnica – njih se vrijeđa, ponižava i maltretira do mjere da se boje otići na WC ili popiti čašu vode kako bi norma bila ispunjena.

Ovakvo ponašanje od strane nadređenih doživljavaju radnici i radnice u Zlatari Bistrici, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

No kako je nakon prvog priloga ekipe Provjerenog inspekcija utvrdila kako se u ovoj austrijskoj tvrtki sve odvija zakonito, iznijeli su nove dokaze i svjedočanstva.

Radnice su svih osam sati radnog vremena primorane stajati u istom položaju, zabranjeno im je razgovarati jer se to smatra zabušavanjem, a ne smiju ni mijenjati higijenske uloške za vrijeme menstruacije zbog čega često imaju krvave mrlje na odjeći. Temperatura u pogonu toliko je visoka da im često dolazi hitna pomoć. Radnice su često uplakane, a većina njih koristi tablete za smirenje, o čemu je posvjedočila i njihova liječnica. Uskraćuje im se i godišnji odmor.

Vezano uz to, prošle su se godine radnici iz Zlatar Bistrice pismeno obratili sindikatu tekstila. U pismu je, između ostaloga, stajalo: “Svakodnevno slušamo prijetnje: ja ću te zgaziti, obrisat ću pod sa tobom, tako ću te udariti da će ti glava otpasti…”

Radnice ovog pogona svakodnevno moraju pregledati i do 2000 komada kože. “Pa ja mislim da to nije previše za rad. Mi imamo stručne timove koji se bave normiranjem rada i oni po strukturiranim pravilima normiraju rad na način da to svakom radniku bude dostižno,” izjavio je Tomislav Cesarec, član Uprave Boxmark Leather.

Sve to za plaću ispod minimalne. Iako Uprava tvrdi da je plaća iznad zakonom propisanog minimalca, obračunske liste radnica govore kako im je plaća ispod minimalca. Plaća Ivane Rosandić za ožujak 2018. iznosila je tek oko 2600 kn. Ona nije jedina s takvim primanjima.

Tim Provjerenog želio je provjeriti jesu li radnici u Austriji zadovoljniji uvjetima, no nije im dopušten ulaz u pogon u Feldbachu, već im je rečeno da su sve odgovore dobili u Varaždinu. [K.D.] Provjereno

Više informacija o položaju radnica u Boxmarku pronađite na Radničkom portalu.


Povezano