Objavljeno

Malta usvojila revolucionaran zakon o rodnom identitetu

Zakon o rodnom identitetu, rodnom izražavanju i spolnim značajkama predstavlja povijesni doseg za prava transrodnih i interspolnih  osoba na Malti, ali i u Europi, malteški ga je parlament usvojio u srijedu, 01. travnja 2015. godine.

Novi zakon donosi brzu, transparentnu i pristupačnu pravnu procedura priznavanja rodnog identiteta, utemeljenu na samoodređenju, te predviđa proaktivne mjere ravnopravnosti.

Procedura pred javnim bilježnikom zahtjeva izjavu o vlastitom samoodređenju te zabranjuje zahtjeve za medicinskim informacijama, a cijeli proces traje maksimalno 30 dana. Na ovaj način omogućeno je brzo i jednostavno priznavanje roda kako bi se osobi omogućilo da što prije nastavi život u skladu sa svojim preferencijama.

Donošenjem ovog zakona Malta je postala tek druga europska zemlja, iza Danske, koja dopušta transrodnim osobama promjenu legalnog roda bez ikakvih medicinskih ili pravnih intervencija. No, dok danski zakon ipak navodi dobnu granicu od 18 godina, u malteškom zakonu nema ni toga.

Prijavu za maloljetnike ispunjavaju njihovi roditelji ili zakonski skrbnici, a u obzir se mora uzeti pozicija djeteta i ono što je u njegovu/njezinu najboljem interesu.

Zakon predviđa da roditelji ili zakonski skrbnici mogu donijeti odluku o odgodi upisa rodne oznake u Rodni list dok se rodni identitet ne utvrdi. Taj čin je dobrodošao obzirom da dozvoljava vrijeme potrebno djetetu da donese informiranu odluku.

Isto tako, zakonom se regulira pružanje zdravstvene skrbi, zabrana„normalizacijskih“ genitalnih operacija interspolne novorođenčadi te reforma prikupljanja javnih podataka. Predviđene su i mjere u području zdravstva i pravosuđa kako bi se stvorilo inkluzivno okruženje koje pruža podršku trans* i inter* osobama.

Njegovu usvajanju prethodile su javne konzultacije, tri parlamentarna čitanja i živa javna debata, a i vladajuća i oporbena stranka glasovale su za nacrt zakona.

Tekst zakona na engleskom jeziku možete pronaći ovdje. [M.B.] Transgender Europe


Povezano