Objavljeno

Londonska tvrtka za javni prijevoz zabranila oglašavanje zemljama s lošim stanjem LGBT prava

Gradska tvrtka zadužena za javni prijevoz Transport for London (TfL) zabranila je objavljivanje oglasa iz 11 zemalja s lošim stanjem ljudskih prava LGBT osoba, uključujući šest država koje imaju smrtnu kaznu za homoseksualne odnose.

Zabrana se odnosi na Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Pakistan, Afganistan, Iran, Saudijsku Arabiju, Jemen, Nigeriju, Somaliju, Sudan i Mauritaniju.

Jedanaest zemalja pridružilo se Bruneju, čije je oglašavanje zabranjeno prošli mjesec nakon međunarodne reakcije na novi zakon koji predviđa smrt kamenovanjem za homoseksualne odnose.

Caroline Russell iz londonske Zelene stranke potaknula je taj korak nakon što je pisala londonskom gradonačelniku Sadiqu Khanu kako bi izrazila svoju zabrinutost zbog činjenice da se zemlje s lošim stanjem ljudskih prava reklamiraju na TfL-u.

Oglase TfL-a vide milijuni ljudi svake godine, a s obzirom na globalnu ulogu Londona u području LGBT+ prava, gradonačelnik je zatražio od TfL-a da razmotri oglašavanja i sponzorstva iz zemalja s lošim LGBT+ zakonima.

Iz ureda gradonačelnika su izjavili:

Tražili smo od naših partnera da ne prihvaćaju nove oglase iz zemalja koje je Međunarodno udruženje lezbijskih, gej, biseksualnih, transeksualnih i interseksualnih udruga (ILGA) izdvojilo kao one koje nameću smrtnu kaznu za homoseksualne odnose. To uključuje reklame iz tvrtki koje su u državnom vlasništvu.“

Dodali su da je „gradonačelnik neizmjerno ponosan na London kao grad u kojem je svatko slobodan biti tko god želi i voljeti koga god želi.“ [T.G.] The Independent


Povezano