Objavljeno

Ljubljana, Oslo, Umeå, Essen i Nijmegen natječu se za europski najzeleniji grad 2016.

Europska komisija je objavila finaliste godišnje nagrade za Europsku zelenu prijestolnicu (European Green Capital Award), od kojih se Oslo smatra najizglednijim pobjednikom, iako mu je ova titula izmakla već par puta.

Svake godine jednom europskom gradu odaje se priznanje za postignuća kod održivosti okoliša, počevši od 2010. Dosadašnji pobjednici bili su Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Kopenhagen (2014) i Bristol (2015). Uz Oslo, ovogodišnji kandidati su Ljubljana, Umeå, Essen i Nijmegen.

Danas se mnogi gradovi suočavaju s ekološkim izazovima, a nagrada Europske komisije je stoga zamišljena kao inicijativa koja će nagraditi trud i tako potaknuti ostale gradove na daljnje akcije. Svojim prezentiranjem, pobjednik bi trebao ohrabriti razmjenu najboljih rješenja među ostalim europskim gradovima. Ujedno, nagrada bi pridonijela ugledu i privlačnosti grada pobjednika, kao turističkog odredišta, ali i mjesta gdje bi mnogi željeli živjeti i raditi.

U uži izbor sada mogu ući i gradovi koji imaju više od 100 tisuća stanovnika, dok su se prije u obzir uzimali samo oni s više od 200 tisuća stanovnika. Promjena pravila time daje šansu i manjim gradovima kao što su Umeå i Nijmegen.

“Postoji velika raznolikost u ovom užem izboru, među velikim i manjim gradovima koji se bore za titulu Europske zelene prijestolnice 2016. Poticajno je vidjeti kvalitetu ovih kandidatura, čija je glavna značajka da lokalni autoriteti surađuju s građanima kako bi poboljšali gradski okoliš i potaknuli održivi razvoj”, izjavio je Janez Potočnik, EU povjerenik za okoliš.

Kandidate odabire neovisan tim stručnjaka koji uzimaju u obzir sljedećih 12 pokazatelja: ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, uvjete lokalnog prijevoza, zelena urbana područja koja iskorištavaju zemljište na održivi način, promicanje prirode i biološke raznolikosti, kakvoća zraka, razina buke, zbrinjavanje otpada, potrošnja vode, zbrinjavanje otpadnih voda, eko-inovacije i održivo zapošljavanje, energetska učinkovitost te zaštita i upravljanje okolišem lokalnih vlasti.

Timovi odabranih finalista imat će priliku svoju viziju predstaviti u Kopenhagenu 23. lipnja, a nagrada će dodijeljena sljedećeg dana. [M.Ž.]


Povezano