Objavljeno

Ljubav prema riziku: ORLAN u Zagrebu

U sklopu izložbe L’amour du risque (Ljubav prema riziku), koja se održava od 24. travnja do 17. lipnja 2012. u Muzeju suvremene umjetnosti, u Zagreb stiže poznata konceptualna umjetnica ORLAN (na slici) koja je svijet oduševila i zgrozila radikalnim performansima modificiranja vlastitog vizualnog identitet kroz niz estetskih operacija.

Izložba kroz radove trideset i troje umjetnika/ica poput fotografija Erwina Wurma kojem je polazišna točka tijelo u komičnim i nemogućim situacijama, skulptura Paula McChartyja i kiparskih instalacija Alaina Sechasa te djela američkog fotografa Larryja Clarka čije su fotografije često zabranjivanje zbog šokantnih tema, propituje prihvaćanje rizika kao jednog od počela umjetničke slobode odnosno kreativnog razmišljanja.

Ljubav prema riziku nastala je suradnjom kustosice MSU-a Leile Topić i francuskih kustosa Pascala Neveuxa i Emmanuela Latreilla.

Francuska umjetnica ORLAN svjetsku slavu stekla je devedesetih godina s projektom Reinkarnacija svete Orlan. Nizom estetskih operacija, odnosno umjetničkih performansa, nanovo je ispisala zapadnjačku umjetnost na vlastitom tijelu te u potpunosti izmijenila fizički izgled prema poznatim ženskim likovima iz povijesti umjetnosti.

Na jednom zahvatu operirala je usne kako bi sličile onima Boucherove Europe, na drugoj bradu da nalikuje Botticellijevoj Veneri, željela je nos Psihe Jean-Léona Gérômea, oči Diane kako su ih slikali sljedbenici fontenbloške škole i čelo Da Vincijeve Mona Lize.

Njezin cilj bio je postići ženski ideal ljepote kakvog su kreirali muški umjetnici tijekom povijesti.

Kao dio njezina manifesta ‘karnalne umjetnosti‘, operacije su bile snimane, režirane i prenošene uživo u međunarodne izlagačke institucije poput Centra Pompidou ili Galerije Sandre Gering u New Yorku.ORLAN su tada bile upućene feminističke kritike jer ‘prihvaća estetsku kirurgiju, slavi muškost te naglašava da njezin identitet nije isključivo ženski nego nomadski, promjenjiv i mutantski.’ No, ona je svoj rad opisala kao ‘borbu protiv prirođenog, nezaustavljivog, programiranog, DNK, Prirode i Boga.’

Dan nakon otvaranja izložbe, 25. travnja u 20 sati u Dvorani Gorgona održati će se Večer s ORLAN, na kojem će autorica razgovarati s umjetnicima, teoretičarima i publikom.

Sudjeluju: Žarko Pajić, filozof i teoretičar; Sunčica Ostoić, kustosica udruge KONTEJNER; Ankica Čakardić, filozofkinja; Aleksandar Battista Ilić, umjetnik; Branko Franceschi, predsjednik Hrvatske sekcije Međunarodne udruge likovnih kritičara AICA.

Intervju s umjetnicom možete pročitati i na Pogledaj.to, a na YouTube-u je dostupan dokumentarni film o ORLAN i njezinim radovima. [A.L.]


Povezano