Objavljeno

Litva dobila rodno najuravnoteženiju vladu na istoku Europske unije

Ausrine Armonaite

Novoizabrana litavska vlada desnog centra, na čijem je čelu bivša ministrica financija Ingrida Šimonytė, sastoji se od sedam ministrica i osam ministara, što je čini rodno najravnopravnijom među istočnim članicama EU-a, javlja Reuters.

Koaliciju čine Domovinska unija (TS–LKD), Liberalni pokret (LRLS) i Slobodarska stranka (LP), a većina ministara i ministrica mlađi su od 40 godina.

Željela sam da litavske žene, žene u politici, dobiju na vidljivosti. Imamo mlade, pametne žene i majke koje su sposobne političarke i stručnjakinje u različitim područjima. Žene poput mene, koje su već vidljive i poznate, imaju odgovornost voditi primjerom i podržati druge žene,” kazala je nova premijerka.

Viktorija Cmilyte-Nielsen iz Liberalnog pokreta postala je predsjedavajuća parlamenta (Seimasa), a u slobodno vrijeme je europska šahovska prvakinja. Ausrine Armonaite, bivša članica Liberalnog pokreta i sadašnja članica nove Slobodarske stranke, postala je ministrica gospodarstva i inovacija. Na popisu su i Gintare Skaiste (obrazovanje); Jurgita Siugzdinienė (znanost i sport); Monika Navickiene (socijalna skrb i rad); Agne Bilotaite (unutarnji poslovi); Dalia Miniataite (poljoprivreda); and Evelina Dobrovolska (pravosuđe).

Bugarska je nakon Litve istočna članica s najvećim brojem žena u vladi – njih sedam od ukupno 19. U Hrvatskoj su pak u trenutnom sazivu na ministarskim pozicijama samo četiri žene od ukupno 18.

Što se tiče rodne ravnopravnosti u parlamentu, žene čine tek 27% zastupnica. Također, Litva zauzima nisko 22. mjesto od ukpno 28 zemalja na Indeksu EU za rodnu ravnopravnost.

Tijekom nekoliko mjeseci 2019. godine u litavskoj vladi nije bila nijedna žena, što je tadašnji premijer Saulius Skvernelis komentirao izjavom da su “kvalitete, kompetencija i profesionalizam” važniji od rodnog pariteta.


Povezano