Objavljeno

Lezbijski festival u Novom Sadu

Novosadska Lezbejska Organizacija (NLO) organizira od 1. do 3. studenog u Omladinskom centru CK13 peti lezbijski aktivistički festival UMETNOST RADI AKCIJE. Festival je ove godine posvećen bendu Pussy Riot, a tema kojom se programi intenzivno bave je društvena pobuna. Ulaz na sve programe je slobodan.

1. DAN, 01. 11. 2012.

18h Projekcija filma Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992

Audre Lorde, (1934 – 1992) je Afro Američka pjesnikinja, lezbijka, autorica i jedna od najznačajnijih aktivistkinja feminističkog Afro-Američkog pokreta i lezbijskog pokreta u Americi.

Film govori o godinama njenog života koje je provela u Njemačkoj, inspirirajući prvi pokret “Crnih Nijemaca/Njemica”, podržavajući ga, s ponosom, kao Afro-Njemački pokret. Njena važna uloga tijekom berlinskih godina bila je i u ohrabrivanju “Bijelih Njemačkih” feministkinja da se suoče s vlastitim rasizmom.

19:30h Projekcija filma Relations. 25 YEARS OF THE LESBIAN GROUP ŠKUC-LL Ljubljana

Film je o 25. godišnjici lezbijske grupe ŠKUC-LL (1987-2012) i lezbijskom pokretu u bivšoj Jugoslaviji. Film postavlja u kontekst LGBT zajednicu i nastanak lezbijskog pokreta u odnosu na politiku, ekonomiju, kulturu, umjetnost i pravno državne strukture. Kontekstualizacija se događa na socijalno-političkim nivoima, nastalim u okviru konkretnih vremenskih perioda: početak kada se raspada socijalizam i prelazi u neoliberalni kapitalizam, a zatim period tijekom devedesetih godina koji oslikava tranziciju sve do današnjih dana i krvavog neoliberalnog globalnog kapitalizma.

Film sadrži analize pokreta u Europskoj Uniji nakon 2004. godine, kada Slovenija postaje članica i sadrži diskusije i analize “klime” koja je uslijedila nakon diskusije i odbijanja novog obiteljskog zakona u Sloveniji 2012. godine.

21:15h tribina POKRENIMO OTPOR – feminističke perspektive

Sudjeluju: Staša Zajović (Žene u crnom, Beograd), Vera Kurtić (Ženski prostor, Niš), Biljana Stanković Lori (Novosadska Lezbejska Organizacija – NLO)

Moderatorica: Tijana Popivoda, NLO

Tribina i javna diskusija bave se načinima otpora koje su koristile feminističke i lezbijske grupe na ovom prostoru, od kraja 80ih do danas. Kako su se pozicije feminističkih organizacija mijenjale, što je to pokretalo otpor, gdje leži vječna snaga feminističkih grupa. Gdje smo danas i što je potrebno za pokretanje pravog otpora desničarskoj vladavini u zemlji.

2. DAN, 02. 11. 2012.

Književno večer na temu Sjetite se otpora u kojoj će sudionici i sudionice će nastupiti s autorskim proznim i poetskim tekstovima.

Kao feministička, antimilitarna organizacija, NLO je izazvana dnevno-političkom situacijom koja već dugo nadilazi samo dnevna stranačka previranja i otimanja i nalazi se u sferama života svih građanki i građana Srbije. Zato se želimo prisjetiti i vratiti snazi pobuna koje su se događale u nama, oko nas, među ženama, protiv rata, među studentima, protiv režima i nadamo se doprinijeti što skorijoj pobuni građanstva koje lako i udobno putuje u apatiju. U tom smislu smo i kreirale temu večeri.

3. DAN, 03. 11. 2012.

13h – 17h Ženski bazar

Prodajna izložba autora i autorica koji/e se bave izradom i (re)dizajniranjem različitih vrsta rukotvorina. Bazar njeguje fairtrade politiku i pristupačnost cijena. Ženski Bazar pokrenut je prije svega iz potrebe da podržimo žene koje dijele svoju kreativnost, da ih podržimo u ekonomskom smislu i promoviramo njihov kreativni rad.

15h – 17h Radionica veganske prehrane

Šefica kuhinje: Ana Zorbić, Ženski prostor, Niš

17h Topli obrok

GLAZBENI PROGRAM :

21:15h Gabriella Benak, violinistkinja i vokalna umjetnica. Gabriella će nastupiti sa svojim solo projektom pod nazivom “Life”, koji uključuje glas, violinu i violu.

22:15h Le Zbor, hor, Zagreb

Specijalne gošće: Lori i Bojana Bulatović Bo, LoBo bubnjarke, Novi Sad – Beograd


Povezano