Objavljeno

Krajem godine u Sloveniji referendum o pravima istospolnih parova

Slovenci će krajem godine na referendumu odlučivati o pravu istospolnih parova na vjenčanje pred matičarem i usvajanje djece koje je predvidio novi zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, prenosi Jutarnji.

Odluku da se takav referendum o zakonskom rješenju koje je izjednačilo prava istospolnih i heteroseksualnih parova može održati, u četvrtak je tijesnom većinom nakon višemjesečne analize donio Ustavni sud. Za referendum je bilo 5 članova Ustavnog suda, a protiv 4, pri čemu je od pet ustavnih sutkinja njih četvero glasovalo protiv, a jedna za.

Liberalno zakonsko rješenje je nakon žestokih javnih polemika ove godine velikom većinom prihvatio parlament, ali još nije na snazi jer je odmah nakon glasovanja potaknuta inicijativa da ga se ospori na referendumu.

Referenduum je predložila obiteljska udruga bliska Katoličkoj crkvi, uz potporu desnice i konzervativaca u parlamentu, no vladajuća većina je onda od Ustavnog suda zatražila da se izjasni je li takav referendum u skladu s Ustavom jer bi po njihovoj ocjeni mogao dovesti do rezultata čije će posljedice biti nejednakost građana pred zakonom.

Prema novim pravilima prihvaćenim prije dvije godine, za odbacivanje nekog zakonskog rješenja na referendumu, potrebno je da se protiv zakona izjasni natpolovična većina izašlih na referendum, ali istodobno to mora biti broj ne manji od trećine ukupnog biračkog tijela. Prema prijašnjim pravilima dovoljno je bilo da većina izašlih na referendumu glasuje protiv, bez obzira na njihov broj.


Povezano