Objavljeno

Kickstarter kampanja za prvu ireligioznu humanističku knjigu za djecu

Humanizam za djecu prva je ireligiozna i humanistička knjiga za djecu u Hrvatskoj. Pisana je na način koji im olakšava shvaćanje humanizma, te obuhvaća i feminističku misao, kao i ljudskopravaške vrijednosti. Mlade čitatelje i čitateljice upoznaje s ateizmom, različitim oblicima obitelji, feminističkim borkinjama, LGTBQ i srodnim pojmovima itd.

Izdavanje ovakve knjige je u ovom trenutku u Hrvatskoj izuzetno bitno jer su materijali koji prate odrastanje nove generacije katalozi patrijarhalnih obrazaca i zastarjelih načina života koji nisu realni i neodrživi su u današnjim uvjetima.

Kako bi i Vi sudjelovali u izdavanju knjige od izuzetne važnosti za humanističku edukaciju djece, donirajte na Kickstarter webu kampanje.

Knjiga Humanizam za djecu izlazi u nakladi feminističke i slobodnomisliteljske udruge Centar za građansku hrabrost, koja već drugu godinu zaredom organizira humanističke radionice za djecu ireligioznih roditelja, dok njima samima nudi sekularno savjetovanje popraćeno tiskanim materijalima o pravima koja im pripadaju, posebice kada je riječ o školovanju njihove djece. 

Sve potrebne informacije, pa i o budućoj prodaji knjige, možete pronaći na internetskim stranicama udruge Centra za građansku hrabrost. Knjiga će se tiskati u nekoliko izdanja – za Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te za englesko i njemačko govorno područje. Već za uplatu od 5 funti (oko 45 kn) Centar nudi digitalni primjerak knjige. Oni koji se pak odluče odriješiti kesu za 10 funti (oko 90 kn) dobit će tiskani primjerak izdanja za Republiku Hrvatsku ili BiH te za 20 funti knjigu na engleskom ili njemačkom jeziku. Preko Kickstartera Centar nudi i mogućnost da se nekoliko primjeraka knjige pokloni određenim osobama ili ustanovama prema željama donatora novčanih priloga. Na taj način donatori sami pomažu u širenju humanističke svijesti.

Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio knjige objašnjava društvenopolitičku zbilju u kojoj većina djece živi, ali i vrijednosti koje njihove obitelji cijene i koje su često u raskoraku s tom zbiljom. Time se djeci nudi stvarna slika, ali i kroz valjane argumente osnažuje svjetonazor njihovih obitelji. Drugi dio knjige sadrži deset savjeta za bolji i pravedniji život koji se temelje na humanističkim vrijednostima.

Ova knjiga služi osnaživanju svih nas ‘drugačijih’ koji ne odgovaramo zadanom obrascu ‘većine’ u društvu, tj. identitetu čovjeka određene (bijele) rase, određene (heteroseksualne) orijentacije, određene (čistokrvne) nacionalnosti te svakako određenog religijskog svjetonazora kao i određenog domoljubnog pogleda na nedavna ratna događanja. To je i razlog zbog kojeg, osim ateističko-agnostičkih, sekularnih i humanističkih vrijednosti, ova knjiga sadrži i taj ‘drugačiji’, ali ništa manje vrijedan, pogled na svijet kao i feminističke i ljudskopravaške vrijednosti, pa čak i pomalo otvara osjetljivo područje kulture odgovornosti i suočavanja s (nedavnom) prošlošću.

Svi smo mi ‘drugačiji’ od ‘većine’ i u društvu i u politici na marginama moći. Stoga ne čudi da toliko ireligioznih roditelja i danas šalje svoju djecu na školski vjeronauk. Strah od stigme ili diskriminacije još uvijek je jak. S pravom, jer posljednjih smo godina svjedoci jačanja ove norme. Pomozite, donirajte na Kickstarter.com. Libela

Financijski cilj kampanje, sakupljenih 5,000 funti, uspješno je ostvaren, no kampanja i dalje traje i vaše su donacije dobrodošle do 16. lipnja 2014. godine.

Povezano