Objavljeno

Katja Kušec postala članica Vijeća za elektroničke medije

Screenshot

Hrvatski sabor u petak je potvrdio imenovanje Katje Kušec, urednice Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednice desno orijentirane udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), u Vijeće za elektroničke medije.

Zanimljivo je da je baš Kušec postala članica VEM-a s obzirom da se nalazi na čelu udruge radi čijih je članova VEM prethodno privremeno oduzimao koncesije televizijskim nakladnicima zbog govora mržnje.

Njenom imenovanju usprotivilo se Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje najproblematičnijom smatra njenu ulogu u HNiP-u, udruzi koju je Kušec osnovala, među ostalim, s Velimirom Bujancem i Markom Juričem.

Problematična je i činjenica da Katja Kušec, kao predsjednica HNiP-a, godinama ne smatra potrebnim reagirati na probleme s kojima se suočavaju hrvatski novinari, od brojnih pritisaka, prijetnji i napada do sudskih progona novinara i medija, u čemu posebno prednjači HRT, javni medij na kojem je ista ta Katja Kušec istaknuta urednica. Umjesto toga, javni istupi te udruge isključivo su u službi vulgarnih napada, difamacija i progona njezinih neistomišljenika, najčešće profesionalnih novinara. U pravilu ih potpisuje Kušec“, navodi se u priopćenju HND-a.

Na javni poziv pristigla je 21 prijava, a Kušec je odabrana s 74 glasa “za”, 29 “protiv“ i 6 “suzdržanih”. Članstvo u Vijeću donosi plaću ravnu zastupničkoj – oko 15 000 kuna, a mandat traje pet godina.

Prisjetimo se, HNiP je 2016. prijavio Vijeću Europe i OSCE-u Mirjanu Rakić, tada predsjednicu Vijeća i ravnateljicu Agencije za elektroničke medije, zbog kršenja slobode medija u povodu zabrane emitiranja televiziji Z1 u slučaju Marka Juriča. Tom prilikom HNiP je Rakić nazvao “prorežimskom novinarkom iz vremena komunističke Jugoslavije.”

Također, Kušec je na novogodišnjem primanju za novinare Grada Zagreba izjavila da iako “političke inicijative za rješavanje problema s govorom mržnje i sprječavanja širenja lažnih vijesti držimo dobrima i potrebnim”, to se ne bi trebalo činiti na “dosadašnji način da se otklanja govor mržnje samo prema manjinskim društvenim skupinama, dok se većinsku skupinu može vrijeđati i ponižavati bez konsekvenci.”

Čestitamo gđi. Kušec na imenovanju i želimo joj uspješan rad.


Povezano