Objavljeno

Kanada uvodi mogućnost odabira trećeg roda u anketama i istraživanjima

Po prvi put u povijesti, Kanada će u anketama i istraživanjima ispitanicima_cama ponuditi opciju trećeg roda.

Kanadska statistička agencija (StatsCan) u fazi je testiranja novih pitanja u upitnicima kako bi proširili definiciju roda od njene sadašnje binarne formulacije. U nedavno provedenom istraživanju, ispitanicima_cama su predložena sljedeća rješenja pri izjašnjavanju o rodu i spolu : „Dodijeljen spol pri rođenju“  te drugo pitanje:  „Kojeg ste roda?“,  a ponuđeni odgovori glase: muški, ženski i „ili, molimo navedite“.

Marc Lachance, voditelj odjela za društvenu i aboriginalnu statistiku u StatsCanu, tvrdi kako je u tijeku tesitranje različitih načina izjašnjavanja o rodu, a glavni cilj jest preinačenje i prilagodba. “Terminologija se s vremenom mijenja…to je proces koji traje.”

Ove promjene događaju se u sklopu priprema za popis stanovništva 2021. godine s ciljem osiguravanja veće uključivosti. StatScan je kritiziran na prošlom popisu stanovništva jer su na pitanje “Kojeg ste spola?” bila dostupna samo dva odgovora (muško i žensko), uz opciju da ispitanik_ca ostavi ovu rubriku praznom i objasni svoj odgovor u komentaru.

Dodatnu podršku u testiranju treće opcije pružit će Centar za rod, raznovrsnost i inkluziju za čiji je osnutak predviđeno 6,7 milijuna dolara. Glavni zadatak Centra bit će identificiranje ključnih podataka, prikupljanje podataka o rodnoj ravnopravnosti u poljima zaposlenja i dohotka te posebno naglašeni cilj istraživanja položaj žena na rukovodećim pozicijama.

Kanada nije jedina zemlja koja teži inkluziji pri prikupljanju podataka. U Nepalu, Indiji i Pakistanu već postoji opcija „treći rod“ (third gender), dok je transrodnost kao jedna od opcija ponuđena  pri prikupljanju podataka za popis stanovništva u Australiji i Novom Zelandu. [H.Š.] The Globe and Mail / The Independent


Povezano