Objavljeno

Kanada izdala novu kovanicu povodom 50 godina borbe za LGBT+ prava

Kanada je izdala novu, prigodnu kovanicu u vrijednosti od jednog dolara u svrhu obilježavanja pedesete godišnjice dekriminalizacije homoseksualnosti.

Kovanica prikazuje dva preklapajuća lica, riječ „jednakost“ na engleskom i francuskom jeziku i ugravirane godine – 1969. i 2019. Za dizajn kovanice je zaslužan umjetnik Joe Average, a simbolizira rodnu fluidnost i rodni spektar. Prikaz asocira na dva pojedinca/ke, ali jednako tako predstavlja aspekte jednog identiteta.

Kovanica je predstavljena na događaju u Torontu kojem su nazočili ministar financija Bill Morneau i Randy Boissonnault, savjetnik premijera o pitanjima LGBT+ prava.

„Ovo je prilika za razmišljanje o važnom događaju u povijesti Kanade i podsjetnik na napredak koji tek trebamo postići radom na uključivanju i jednakosti za sve LGBT+ Kanađane“, kazao je Boissonnault.

Kovanicu je odobrio kanadski premijer Justin Trudeau, čiji je otac Pierre Trudeau, tada ministar pravosuđa, zaslužan za izmjene Kaznenog zakona kojima su dekriminalizirani homosekualni odnosi. Posljedično, 1977. godine Quebec je postao prva pokrajina koja je izmijenila Povelju o ljudskim pravima te zabranila diskriminaciju na osnovi seksualne orijentacije.

Također, 2005. godine, nakon prihvaćenog Zakona o civilnim brakovima, Kanada je legalizirala istospolne brakove na nacionalnoj razini.

No, kovanica je dobila i negativne reakcije ponekih povjesničara/ki i LGBT+ aktivista/kinja koji/e ističu činjenicu kako je zakon 1969. godine dekriminalizirao samo intimne odnose gay muškaraca starijih od 21 godinu unutar njihovog privatnog okruženja. Smatraju kako se nepreciznim navodima održava mit o ravnopravnosti LGBT+ zajednice kao rezultat odluka federalne vlade, dok se ista i dalje suočava s problemima nejednakosti u Kanadi.

Unatoč kritikama, ograničena količina od tri milijuna kovanica bit će dostupna u javnoj upotrebi. Izrađena je i posebna kolekcionarska verzija u boji, dostupna u svega 15 tisuća primjeraka. [K.Z.] Straight


Povezano