Objavljeno

Kampanjom protiv vjerskog kršenja ženskih ljudskih prava

Izvor: N1

Zaklada Solidarno pokrenut će kampanju kojom želi osvijestiti građane/ke o kršenju ženskih ljudskih prava koje dolazi iz vjerskog miljea. U sklopu kampanje prodavat će se majice s natpisima koji su u posljednje vrijeme osvanuli u medijskom prostoru, a koji direktno vrijeđaju više od polovice stanovništva Republike Hrvatske – žene.

Kampanju je prilikom gostovanja u emisiji ‘Novi dan’ najavila Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, osvrnuvši se pritom na utjecaj Crkve u donošenju političkih odluka u državi.

Naime, ovih je dana predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio da će u okviru svog mandata, koji traje do 13. travnja 2017. godine, učiniti sve što je u njegovoj moći da na dnevni red Ustavnog suda stavi Zakon o pobačaju. Imajući u vidu sve veći utjecaj Crkve na donošenje političkih odluka, Benčić je upozorila na konzervativnu revoluciju i nametanje vjerskih pravila unutar sekularnog društva.

„Mi smo svjedoci već nekoliko godina te tzv. konzervativne revolucije, što ne bih samo nazvala tako, već i pokušajem da se dio vjerskih pravila kodificira i postane zakon za sve. To je izrazito opasno i po meni je to zaista znak totalitarističkih težnji, jer totalitarizam je onaj koji želi upravljati vašim privatnim životom. Vi se kao privatna osoba možete podvrgnuti određenim vjerskim pravilima slobodnim izborom, ali kada to postane zakon, to nije slobodan izbor jer vrijedi za sve. Ja ili netko drugi možda ne želimo biti podvrgnuti vjerskim, nego svjetovnim pravilima. Zato je izuzetno važno da sačuvamo sekularnost države, jer kad bi vjerska pravila, mada smo u većinski katoličkom društvu, postala pravila za sve, učinili bismo nešto što bi trebalo biti slobodan izbor obaveznim. To je put u totalitarnije, totalitarno društvo koje danas nemamo.“ Izjavila je Benčić.

Upravo zato će građani/ke u sklopu kampanje zaklade Solidarno moći kupiti majice s natpisima ‘drugotna‘, ‘štraca‘, ‘neposlušna‘, ‘žena s magdaleninim sindromom’ i ostalim nazivima koje su za žene osmislili muškarci iz Crkvenih krugova. Sav prihod od prodaje majica bit će doniran ženskim inicijativama do kojih ne dopire novac iz državnog proračuna.

„Nadamo se da će se puno žena pridružiti toj kampanji i da ćemo vidjeti opću žensku solidarnost kakvu smo vidjeli u Poljskoj ovih dana i da ćemo stati na branik onih rava za koja smo se zaista jako dugo borile, jedva izborile i nevjerojatno je da o tome uopće moramo ponovno razgovarati.“ Kazala je Benčić. [E.H.N1


Povezano