Objavljeno

Kako podržati mlade prilikom prelaska iz obrazovanja na tržište rada?

Poražavajuća statistika, prema kojoj Hrvatska ima treću najvišu stopu nezaposlenosti mladih u EU i najvišu prosječnu dob napuštanja roditeljskog doma (32,7 godina), bila je povod organiziranju tribine Mreže mladih Hrvatske pod nazivom Fokus: mladi – Što garantiramo mladima?

Sudionici/e tribine bili/e su potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske Sven Janovski, predsjednik Udruge poslodavaca u obrazovanju Mislav Balković, Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, a raspravljalo se o Garanciji za mlade i općem problemu nezaposlenosti mladih.

Istraživanje agencije McKinsey, dokazalo je da postoji nerazumijevanje između mladih, poslodavaca i obrazovnih institucija koje smatraju da mladi nakon obrazovanja posjeduju vještine i znanja potrebna za izlazak na tržište rada. Poslodavci, pak, smatraju da većina mladih ne posjeduje adekvatno znanje koje je potrebno da bi im ponudili posao s čime se slaže i trećina mladih, istaknuo je Balković.

Garancija za mlade je instrument koji mladima treba olakšati prelazak iz obrazovanja na tržište rada i pružiti podršku uspostavi strukturnih reformi na tržištu rada i izgraditi sustav koji će im omogućiti brzu i kvalitetnu aktivaciju kako bi se spriječio ulazak u dugotrajnu nezaposlenost ili NEET (Not in Education, Employment, or Training) status.

Istaknuto je da ovaj program može dovesti do pozitivnih promjena, ali kako se radi o privremenoj mjeri, ona bez rješavanja strukturnog problema deficita radnih mjesta neće biti učinkovita. Nužno je, stoga, poboljšati kvalitetu obrazovanja i zapošljivost mladih, odnosno povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Zaključeno je da uspješnost Garancije ovisi o dobrom sustavu praćenja provedbe i o mogućnosti da se mijenjaju mjere koje se pokažu neučinkovitima te osnažuju one koje funkcioniraju.

Hrvatska je do kraja veljače trebala dobiti preko 60 milijuna eura iz Garancije za mlade, no to se do sada nije dogodilo. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić optimistično je izjavio da komisija Europske unije još nije dovršila evaluacijski postupak te da će se po okončanju postupka novac naknadno povući iz fonda.

Do tada, Hrvatska iz svog proračuna plaća programe Garancije, koji će široj javnosti biti dostupni sredinom travnja, navodi pomoćnica ministra Mrsića, Tatjana Dalić. MMH/Libela…


Povezano