Objavljeno

Održana konferencija o nezaposlenosti mladih, Vlada usvojila akcijski plan Garancija za mlade

U okviru projekta Aktivni građani protiv nezaposlenosti mladih – JOBNET u Sisku je održana konferencija Ništa o nama bez nas! Nezaposlenost mladih – lokalna rješenja za globalni problem. Na konferenciji su sudjelovali Paula Raužan, predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak (ALD); Dragica Treursić Uljanić, psihologinja i volonterka ALD Sisak; Oriano Otočan, predsjednik Asocijacije Agencija lokalne demokracije (ALDA), te zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) i Andrej Plenković (HDZ).

Cilj konferencije bio je predstaviti rezultate istraživanja o uzrocima nezaposlenosti mladih, koje je provedeno u sklopu projekta, prikazati primjere dobre prakse te prezentirati dobivene preporuke za ciljane skupine, piše Libela.

U istraživanju su sudjelovali djelatnici/ice institucija, predstavnici/ice škola, predstavnici/ice udruga civilnog društva te građani/ke u dobi od 16 do 24 godine (nezaposleni, studenti/ice i zaposleni). U osvrtu na provedeno istraživanje, Dragica Treursić Uljanić istaknula je da je najveći problem bio pronaći mlade zaposlene ljude, za razliku od nezaposlenih i studenata/ica. Na pitanje, postavljeno u anketi, o razlozima nezaposlenosti, najviše ispitanika odgovorilo je da “tvrtke i institucije ne zapošljavaju”, kao drugi razlog navodi se “kriza”, a treći najčešći odgovor je “zapošljavanje preko veze”.

Na konferenciji su izneseni primjeri dobre prakse u zapošljavanju mladih, poput tvrtke Applied Ceramics u kojoj je oko 50% zaposlenika mlađe od 24 godine, Istarske županije koja je uz pomoć ulaganja sredstava dobivenih iz Europske Unije osposobila više od 200 mladih za poslove pisanja EU projekata, te inozemni primjer njemačkog dualnog srednjoškolskog sustava. Kao primjer dobre prakse istaknuto je i volontiranje, koje mladima omogućuje stjecanje iskustva, poznanstava i radnih navika. Važnost volontiranja potvrdio je i Tonino Picula, koji je naglasio da će uskoro biti donesena odluka o priznavanju volontiranja pod radnim stažem.

Kao dio rješenja gorućeg problema nezaposlenosti mladih smatraju se sredstva koja u tu svrhu predviđa uložiti Europska unija. Znatni dio tih sredstava proći će kroz novi sustav poticaja zapošljavanja Garancija za mlade (Youth Guarantee).

Plan implementacije Garancije za mlade prema preporuci Europske komisije izradila i 24. travnja usvojila hrvatska Vlada. On sadrži “strukturne reforme i mjere koje će Hrvatska provoditi u razdoblju od 2014. do 2020. godine kako bi smanjila dugotrajnu nezaposlenost i neaktivnost mladih osoba od 15 do navršenih 30 godina”, prenosi Libela.

Garancija za mlade predviđa tri smjera: aktivne mjere zapošljavanja, promjene u obrazovnom sustavu i treći smjer namijenjen osobama izvan sustava osposobljavanja i obrazovanja, kao i Zavoda za zapošljavanje. Cilj je da se unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka prethodnog zaposlenja, mladim osobama, bez obzira na to jesu li prijavljeni na Zavod za zapošljavanje, omogući kvalitetna i konkretna ponuda, koja podrazumijeva ponudu za posao, praksu, pripravništvo ili nastavak obrazovanja. [D.K.]


Povezano