Objavljeno

Jesu li žene depresivnije ili bolje u traženju pomoći?

Rezultati studije pokazuju kako je vjerojatnost da žene obole od depresije, anksioznosti, nesanice, demencije ili Parkinsonove bolesti dva i pol puta veća nego kod muškarca te da su žene danas dvostruko depresivnije nego sedamdesetih godina.

Prema istraživanju provedenog na na ECNP-u (European College of Neuropsychopharmacology), ove bolesti najčešće pogađaju žene u ključnom reproduktivnom razdoblju od 25. do 40. godine, kada mogućnost depresije može biti čak tri ili četiri puta veća nego kod muškaraca.

Jedan od autora studije ECNP-a, Hans Ulrich-Wittechen, ističe da se kod žena mogu javiti nevjerojatno visoke stope depresivnih epizoda u vrijeme rođenja i tijekom odgoja djeteta, odnosno kad se moraju nositi s dvostrukim obvezama, poslom i obitelji, radi čega im preostaje malo slobodnog vremena za njih same.

No, da se depresija može dogoditi bilo kome i u svakom životnom razdoblju potvrđuje Paul Farmer, izvršni direktor Mind-a, centra za mentalno zdravlje u Britaniji. Farmer objašnjava rodnu/spolnu neuravnoteženost rezultata studije: „Muškarci su jednako pogođeni depresijom kao i žene, samo u puno manjoj mjeri traže pomoć, dijagnozu ili primaju terapiju.“

Ovu tezu potvrđuje i psihoterapeutkinja Philippa Perry koja smatra da se na statistike ECNP-a ne bi trebalo gledati isključivo. Drži da je danas pomoć dostupnija nego 70-ih, radi čega se ljudi puno lakše otvaraju te upozorava na mogućnost krivih dijagnoza, nedovoljno istraženih razloga pojave depresije kao i na olako pripisivanje lijekova. Guardian… [P.B.]


Povezano