Objavljeno

Jedna od najboljih srpskih znanstvenica dobila otkaz

Fakultet tehničkih znanosti otpustio je Ivanu Kovačić, jednu od pet najboljih znanstvenica u Srbiji, ali i jednu od najboljih europskih fizičara/ki-mehaničara/ki, inače gostujuću predavačicu na Sveučilištu u Southamptonu i Sheffieldu, prenosi portal O21.

Kovačić je objavila preko 100 znanstvenih radova, na FTZ-u predaje deset predmeta, a studenti su njezina predavanja ocijenili s visokih 9,77. No, čini se kako ni sve to nije bilo dovoljno kako bi dobila zvanje redovnog profesora i osigurala svoj posao.

Iako joj inozemna sveučilišta nude stalno zaposlenje i znatno veća primanja, Kovačić je odlučna u namjeri da ostane u svojoj zemlji i tako pošalje pozitivan primjer studentima. Ipak, odlučila je potražiti pravdu podnošenjem tužbe protiv odsjeka i njegova pročelnika te slanjem otvorenog pisma svim nadležnim tijelima.

Koliko problematično može biti kada žene cijene svoj rad te traže određene radne uvjete, svjedoči i nedavni incident u američkom visokom školstvu.

Naime, anonimna profesorica, kojoj je ponuđen posao na njujorškom koledžu humanističkih znanosti, Nazareth College, odgovorila je na poslovnu ponudu e-mailom, postavljajući par uvjeta. Međutim, umjesto početka pregovora o uvjetima zaposlenja, odgovoreno joj je da njezini uvjeti više odgovaraju istraživačkom sveučilištu, nego koledžu, a ponuda za posao je povučena.

Ne treba stoga čuditi da se žene zbog straha od gubljenja svega, često odlučuju prihvatiti dane uvjete, umjesto da pokušaju dogovoriti uvjete koji bi bili povoljniji za njih. [M.D.]


Povezano