Objavljeno

Jedina opcija je informacija – znaj svoja seksualna prava

Novi projekt Jedina opcija je informacija, nastao u sklopu treninga Ženske sobe Za ženska ljudska prava, sada!, mladima u dobi od 14 do 18 godina teži približiti seksualna i reproduktivna prava kao dio univerzalnih ljudskih prava.

Kroz seriju radionica cilj je objasniti pojmove seksualnih i reproduktivnih prava, ukazati na važnost edukacije, te omogućiti mladima pristup informacijama o reproduktivnom zdravlju.

U Učeničkom domu Maksimir u Zagrebu početkom mjeseca održane su radionice na kojima se u zasebnim grupama s djevojkama i mladićima, kroz analizu asocijacija na pojmove ‘ljudska prava’ i ‘seksualna prava’ pokušalo dokučiti u kojoj je mjeri mladima poznato što ovi pojmovi označavaju.

Svatko je zapisao svoje asocijacije, nakon čega im je pojašnjeno da su seksualna prava dio univerzalnih ljudskih prava i kao takva pripadaju svakoj osobi, bez obzira na njezinu dob, spol, nacionalnost, vjeroispovijest i sl. Ideja seksualnih prava jest ideja o razvijanju zdrave seksualnosti kod svih ljudi.

Sudionice i sudionici potom su u manjim grupama pročitali popis seksualnih prava i pokušali kroz međusobnu diskusiju na primjerima iz vlastitog života, ali i društva općenito, odgovoriti krše li se neka od ovih pravila. Zaključivši da mnoge pojedinke i pojedinci nemaju ostvarena svoja seksualna prava, kroz svoje su prijedloge (više edukacije, sloboda govora i izražavanja vlastitog stila života…) pokušali doći do rješenja kako popraviti trenutnu situaciju u društvu.

Sudionicima/ama radionice pojašnjeno je i da reproduktivna prava obuhvaćaju pravo na reproduktivnu zdravstvenu njegu i pravo na slobodno odlučivanje o reprodukciji, što je vodilo do rasprave o pravu na abortus, spolno prenosivim bolestima te kontracepcijskim metodama.

Pokazalo se da je većina učenica i učenika svjesna nedostatka edukacije na temu seksualne edukacije/spolnog odgoja, zbog čega se ovakav tip rada s mladima pokazuje izrazito korisnim i potrebnim.

Voditeljice projekta edukaciju mladih o seksualnim i reproduktivnim pravima nastavit će kroz nove radionice, a podržati ih možete na službenom FB profilu. [J.A.]


Povezano