Objavljeno

Je li Die Linke Syriza sjevera: Supredsjedateljica stranke o europskoj krizi

Mediteran nije jedino mjesto na kojem Syriza podiže nade za novi projekt europske ljevice. Bivši komunisti Die Linke iz Njemačke, koji su nedavno, prvi put od 1989., stekli kontrolu nad jednom od njemačkih regija, bili su jasni u iskazivanju solidarnosti s Grčkom.

Njihov je program prkosno internacionalan, naglašavajući socijalne nepravde i njemačku obavezu da nastavi s plaćanjem ratne reparacije, a sa 76 mjesta u parlamentu, trenutno su četvrta stranka u Njemačkoj.

Supredsjedateljica stranke Katja Kipping govori o potrebi da Syrizina kritika odjekne iz ‘trbuha zvijeri’, kao važnoj komponenti u izgradnji socijalne Europe. Međutim, važno je prepoznati kako za Die Linke ovo znači nešto sasvim specifično, poglavito izgradnju narativa o prekarnosti i strukturalnoj nejednakosti nasuprot prevladavajućoj ideologiji ‘Merkelizma’.

Dok Syriza mora iznaći rješenja za mnoge u posvemašnjem siromaštvu, Die Linke je više zaokupljen „radnikom/icom u agencijama, samo-zaposlenim radnikom/com za laptopom; nezaposlenom osobom pod stresom odlaska u zavod za zapošljavanje gdje će biti podvrgnut raznim vrstama pritisaka i poniženja“, govori Kipping.

Naglašava kako je ovo u izravnoj vezi s krizom, budući da je Njemačka imala ogromni trgovinski višak zasnovan na niskim plaćama. Problem ‘kočenja duga’ (novi post-krizni zakon u Njemačkoj koji ograničava dopušteni nivo strukturalnog deficita) dodatno je pogoršan činjenicom da se nedostatak javnog financiranja zamjenjuje privatizacijom. “Za nas“, nastavlja Kipping, „privatizacija je krađa javnih dobara. Želimo spriječiti njezino širenje i boriti se lokalno za rekomunalizaciju, primjerice privatnih električnih mreža.“

Govoreći o odnosu Die Linkea i društvenih pokreta u Njemačkoj prema situaciji u Grčkoj, Kipping naglašava važnost sučeljavanja s izrazito rasističkim stavovima u njezinoj zemlji, poglavito o tome kako je Grčka živjela preko vlastitih mogućnosti. Međutim, zapravo se radi o tome kako su njemački radnici živjeli ispod svojih mogućnosti jer je upravo neravnoteža međunaradnog tržišta uzrok krize.

Također je važno naglasiti kako nikome nije od pomoći da se Grčka izbaci iz europskog monetarnog sustava. Sahra Wagenknecht, ekonomska glasnogovornica Die Linkea, istakla je da ako Grčka napusti euro za Njemačku to znači deficit od 80 bilijuna eura, pa čak i ako se zauzme ovakva egoistička perspektiva, potez nema smisla.

Što bi naposlijetku Kippingina stranka trebala učiniti? „Smatram kako stranka treba ponuditi kontra-narativ u pogledu uzroka krize i progovarati o nejednakoj distribuciji dobara, tržišnoj neravnoteži i nedostatku regulacije financijskih tržišta. Zadatak društvenih pokreta, kao i Europske lijeve stranke, jest zahtijevati regulaciju tržišta i porez na bogatstvo. Grčki radnici nisu izazvali krizu, već financijski špekulanti. Državni je deficit eksplodirao kao posljedica financijske krize 2008. To je ono što trebamo naglasiti.“ [P.B.] PrecariousEurope/RedPepper


Povezano