Objavljeno

Javno financiranje događanja u Stockholmu dobilo rodnu notu

Od festivala do sportskih događanja, organizatori/ce koji/e za promociju svojih događanja u švedskom glavnom gradu traže javno financiranje, morat će voditi računa o rodnoj politici u svojim tvrtkama, jer je prema novim pravilima i to jedan aspekt koji će morati zadovoljiti ukoliko žele javno financiranje.

Cilj ove novine jest učiniti Stockholm najboljim gradom za poslovne žene. Naime, unatoč tome što je Švedska već na glasu kao ravnopravna, Stockholm Business Region (SBR), municipalno tijelo koje brine da grad bude smatran povoljnom poslovnom i turističkom destinacijom, još veću pažnju želi skrenuti na rodnu problematiku.

 

„Odbor se složio da, budući da Stockholm Business Region pridonosi promociji velikih sportskih i kulturnih događanja u gradu, organizatori/ce tih događanja isto tako trebaju reći na koji način u obzir uzimaju pitanje rodne ravnopravnosti. Ne želimo reći da sva događanja moraju biti ‘rodno jednaka’, ali organizatori/ce moraju imati generalnu politiku o tome“, izjavio je Olle Zetterberg, izvršni direktor SBR-a.

„Treba vidjeti kako će nova pravila izgledati u praksi, ali generalno smatram da je ovo pravilo vrlo pozitivan korak“, kaže Sam Holmberg, izvršni direktor Stockholm Waterfronta, i dodaje da kao zaposlenik/ca tvrtke ili potrošač/ica imate pravo znati je li poslovanje dotične tvrtke etično ili ekološko, kao i ima li pozitivan pristup rodnoj problematici.

Velika većina reakcija na ovu odluku pozitivna je i reflektira stav Pernille Abrahamsson, glasnogovornice Nalena, velikog koncertnog, ugostiteljskog i klupskog prostora u Stockholmu:

„Još nikada nismo aplicirali na natječaje za marketing Stockholm Business Regiona, no ako od organizatora/ica tražite financijska izvješća i izvješća o politici zaštite okoliša, jednako je važno tražiti izvješća o pristupu rodnoj ravnopravnosti unutar organizacije“. [Ž.V.] TheLocal


Povezano