Objavljeno

Najprogresivniji stavovi o rodnoj ravnopravnosti očekivano u Švedskoj

Pollsterov YouGov proveo je istraživanje u kojem su sudjelovali/e ispitanici/e iz 24 zemlje, a kroz 14 pitanja istraživani su njihovi stavovi vezani za percepciju rodne ravnopravnosti. Rezultati istraživanja objavljeni su prošli četvrtak, a ne iznenađuje da su među rodno najravnopravnijim državama i dalje skandinavske zemlje, od kojih je Švedska zauzela prvo mjesto.

Ne samo da Šveđani/ke imaju najpozitivniji stav o rodnoj jednakosti, već se ispostavilo da među ispitanicima i ispitanicama ne postoji razlika u pogledu na rodnu ravnopravnost, kao što se muška i ženska stajališta o toj temi jasno razilaze u azijskim zemljama poput Kine ili Indonezije.

Pitanja kojima su utvrđivani stavovi o rodnoj ravnopravnosti postavljena su kao tvrdnje s kojima su se ispitanici/e mogli složiti ili ne složiti. Četiri pitanja su predstavljala izjave o rodnim ulogama koje se smatraju konzervativnima, poput ‘neprivlačno je vidjeti žene koje u javnosti snažno prezentiraju svoja mišljenja’, a šest pitanja se odnosilo na poglede koji bi se smatrali progresivnima u odnosu na konzervativnije stavove, poput ‘stvaranje novih prilika za žene bi trebalo biti na vrhu liste svjetskih prioriteta’ ili ‘muškarci i žene bi trebali biti podjednako plaćeni za svoj rad’.

Prema istraživanju, Bliskoistočne zemlje su najkonzervativnije u svojim stavovima, te se uvelike razlikuju od prosječne globalne statistike. Tako je čak 74% ispitanika Bliskoistočnih zemalja izjavilo kako smatraju da je najvažnija uloga žene da brine o svom suprugu, a 54% ispitanika misli da je ženama mjesto u kući.

Istraživanje je također pokazalo kako su pozitivni stavovi o rodnoj ravnopravnosti povezani s većom stopom BDP-a u državi, osim u slučaju SAD-a, gdje je stopa BDP-a čak 7 puta veća od one u Kini, ali su im stavovi o rodnoj ravnopravnosti prilično jednaki. [E.H.] YouGov/TheLocal…


Povezano