Objavljeno

Japan ponudio ispriku ‘ženama utjehe’

Japanski premijer Shinzo Abe ponudio je iskrenu ispriku ženama koje su Drugom svjetskom ratu bile primorane služiti kao ‘seksualna utjeha‘ Japanskim vojnicima

Žene koje su između 1932. i 1945. bile prisilno dovođene u Japan iz Južne Koreje i Kine, više od pola stoljeća čekaju na ispriku koju je 1993. prvi puta ponudio Yohei Kono, glavni tajnik japanskog Kabineta. Kono je u izjavi priznao da je Japan sudjelovao u dovođenju stotina tisuća žena u vojne bordele, gdje su bile prisiljene na seksualne odnose s japanskim vojnicima.

Tadašnja japanska vlada odbila je novčano kompenzirati žene koje su boravile u bordelima, jer je smarala da je kompenzacija već učinjena zajmovima od 800 milijuna dolara koje je Japan kroz godine davao Južnoj Koreji. U Južnoj Koreji su pokrenute akcije prikupljanja novca za preživjele žene, međutim one su odbile primiti novac od svojih državljana, jer su smatrale da potpunu odgovornost treba preuzeti Japan.

Situaciju je dodatno pogoršao Japanski premijer Abe, kada je prilikom svog prvog mandata 2007. godine izjavio kako ne vjeruje da su žene koje su radile u bordelima u vrijeme Drugog svjetskog rata na to bile prisiljene, čime je produžio agoniju ženama i njihovim obiteljima te poništio ispriku koja im je polovično ponuđena 1993. godine.

Tek ovog ponedjeljka je premijer Abe ponudio svoje iskrene isprike ženama u izjavi koju je u Seoulu dao ministar vanjskih poslova Fumio Kishida, a i sam je premijer ispriku telefonski izrekao predsjednici Južne Koreje. Još uvijek nije jasno hoće li pismo isprike biti poslano svakoj od preostalih 46 žena koje su preživjele ratno nasilje u vojnim bordelima tokom Drugog svjetskog rata.

Žalosti što je isprika ponuđena ženama isključivo političkog karatkera te joj je primarna svrha rješavanje političkih nesuglasica između Japana i Južne Koreje, što je i dokazano činjenicom da u pregovorima oko izjave nisu sudjelovale žene. Dok god se Japanska vlada ne ispriča iskreno i pojedinačno svakoj od preživjelih žena zbog zločina koji su bili počinjeni nad njima, borba za pravdu se i dalje nastavlja. [E.H.] TheGuardian


Povezano