Objavljeno

Izraelska LGBT zajednica prosvjeduje za prava očeva na surogatstvo

foto: Times of Israel

Deseci tisuća prosvjednica i prosvjednika okupili su se na glavnom trgu u Tel Avivu prošle nedjelje kako bi još jednom prosvjedovali protiv isključivanja homoseksualnih muškaraca iz nove legislative vezane uz surogatstvo.

„Došli smo kako bismo poručili vladi da je sada dosta. Želimo jednakost i želimo jednakost za sve,” rekao je Oz Dani (43), koji je sa svojim partnerom skupo surogatstvo morao potražiti van Izraela.

Nevjenčane i neplodne žene mogu ostvariti državnu potporu za surogatstvo prema odluci Izraelskog parlamenta, što je odobrio i premijer Benjamin Netanyahu. No nije odobrio i prijedlog svoje stranke, Likud, da isto pravo bude omogućeno i samohranim očevima, a samim time i homoseksualnim parovima.

U Izraelu, inače, nije moguće sklopiti istospolni brak, no on se priznaje ako se sklopi u inozemstvu.

„Netanyahu je homofob, izašli smo na ulice,” vikali su prosvjednici preko puta njegovog doma u Jeruzalemu. „Ovdje nema ravnopravnosti, ovo je diskriminacija, srušit ćemo vladu.”

Netanyahu pak tvrdi da bi, da je podržao isto pravo za očeve, cijela odluka bila odbačena od strane parlamenta, a onda ni žene ne bi imale pravo na surogatstvo. Također je obećao kako će se u budućnosti fokusirati na prava na stjecanje prava očeva na surogatstvo.

Prosvjede su podržale i mnoge izraelske tvrtke, a neke od njih su omogućile zaposlenicima slobodno vrijeme kako bi mogli sudjelovati u prosvjedima. [K.D.] Reuters


Povezano