Objavljeno

Povijesnom odlukom muškarcima i ženama dozvoljena zajednička molitva kod Zida plača

Izraelska vlada donijela je povijesnu odluku koja će uvelike utjecati na izgled Jeruzalemskog trga na kojem se nalazi Zapadni zid. Naime, na jednom od najsvetijih mjesta moći će se, na djelu odvojenom za neortodoksne Židove, zajedno moliti muškarci i žene.

Zapadni zid, ponekad zvan Zid plača, originalno je potporni zid židovskog hrama uništenog u doba rimskog osvajanja. Do sada je trg do zida bio podijeljen na odvojene dijelove za muškarce i žene gdje im je bilo dopušteno moliti prema strogoj interpretaciji ortodoksnog judaizma prema kojem je ženama bilo zabranjeno gledati muškarce tijekom molitve, čitati Toru na glas, nositi molitveni ogrtač (talit) ili pjevati religiozne pjesme.

Women of the Wall‘, feministička izraelska organizacija, posljednjih je 27 godina vodila kampanju za jednaka prava molitve na Zapadnom zidu, održavajući mjesečne prosvjede, a njihova okupljanja su često završavala fizičkim nasiljem ili uhićenjima.

Unatoč protivljenju ultra-ortodoksnih Židova, koji imaju monopol i organiziraju pravila židovskog života u Izraelu te odlučuju o svim ceremonijama uključujući rođenja, brakove i molitvu, premijer Benjamin Netanyahu je donio plan prema kojim će se trg proširiti i odvojiti za ortodoksne i neortodoksne Židove stvarajući time pristup svim vjernicima/ama i jednakost među njima.

Ovo će privesti kraju ponižavajući prizor vojnika i vojnikinja te dužnosnika i dužnosnica koji/e su bili/e odvojeni na Vladinim i vojnim skupovima te situacije u kojima ortodoksni rabin Zapadnog zida ne dopušta ženi zapaliti menoru ili vojnikinji pjevati nacionalnu himnu, Hatikvah, u javnosti“, izjavili su Rabbis Noa Sattah i Gilad Kariv, članovi izraelskog reformističkog i progresivnog pokreta u judaizmu.

Rabbi Danny Rich, rukovodioc pokreta  Liberalnog judaizma rekao je: “Jednakost spolova, rasa i seksualnih orijentacija su središnje teme Liberalnog judaizma i sada napokon liberalni Židovi mogu slaviti judaizam u skladu s modernim svijetom na našem najsvetijem mjestu.”  [K.J.] TheGuardian


Povezano