Objavljeno

300,000 glasova za reproduktivna prava u El Salvadoru

El Salvador je tek jedna u nizu država u kojima je abortus u potpunosti ilegalan i gdje žene, za koje se smatra da su ga počinile, provode desetljeća u zatvoru. Na regulaciji tih zakona inzistira Amnesty International s peticijom koja je skupila više od 300,000 potpisa.

Na salvadorske vlasti se vrši pritisak da olabave zakone o pobačaju i ženama poboljšaju pristup reproduktivnoj zdravstvenoj njezi. Peticija je u utorak dostavljena salvadorskom predsjedniku Sánchezu Ceréni, a dostavila ju je američka direktorica Amnesty Internationala Erika Guevara-Rosas, navodi Think Progress.

„Već dva desetljeća žene u El Salvadoru pate od posljedica ovog zastarjelog, rigoroznog drakonskog zakona i 300,000 glasova iz globalne zajednice im se pridružilo u borbi protiv nepravde. Ovo je sada zaglušujući zbor čija se važnost ne može ignorirati. Predsjednik Ceren to mora uzeti u obzir“, rekla je u Guevera-Rosas.

Dokaza u prilog tvrdnji da trenutni zakoni o pobačaju u El Salvadoru dovode živote žena u opasnost ne nedostaje. Među tinejdžericama u ovoj državi, jedan od vodećih povoda samoubojstvu je abortus, jer su svjesne jedinog mogućeg scenarija.

Zakone još rigoroznijima čini to što su strukturirani tako da dozvoljavaju vlastima provođenje istrage nad ženama čije su trudnoće okončane zbog zdravstvenih razloga. Protiv njih se podižu optužnice da su ubile člana obitelji, iako su zapravo doživjele spontani pobačaj. Štoviše, u međunarodnoj zajednici El Salvador je stekao nepovoljan status jedne od najagresivnijih država koja na ovakav način progoni žene.

Između 1999. i 2011. godine 17 žena poznatih kao Las 17 je osuđeno na 40 godina zatvora zbog spontanog pobačaja. Tamošnje Zakonodavno vijeće je nedavno glasovalo za pomilovanje jedne od Las 17, no ostale su i dalje u zatvoru.

Međunarodna zajednica je prepoznala važnost reproduktivnih prava i izjasnila se da nijedna država ne bi trebala branitii abortus. Stručnjaci za ljudska prava zajedno s liderima/cama UN-a više su puta pozivali El Salvador na promjenu represivnih zakona o pobačaju.

Pritisak se intenzivirao tim više što je Inter-američka komisija za ljudska prava objavila formalno pismo u kojem traži od salvadorskih vlasti da odgovore na nedavne optužbe za kršenje ljudskih prava, povezane sa zatvaranjem žena sukladno s trenutnim zakonima o abortusu.

Ovakav tip međunarodnog pritiska uspješno je potaknuo globalnu promjenu prema liberalnijim zakonima o abortusu. Posljednja tri desetljeća pokazuju jasan trend prema većoj dostupnosti abortusa diljem svijeta, što situaciju u El Salvadoru čini još problematičnijom. [D.M.]


Povezano