Objavljeno

Izašao trailer filma o legendarnoj trans aktivistkinji Marshi P. Johnson

Nakon kritika koje su dočekale film Stonewall Roberta Emmericha zbog izostavljanja nebijelih trans žena, novi kratki film Happy Birthday, Marsha! u režiji Reine Gosset i Sashe Wortzel morat će zadovoljiti velika očekivanja aktivista i aktivistkinja diljem svijeta.

Happy Birthday, Marsha! je film o legendarnoj trans umjetnici i aktivistkinji Marshi P. Johnson i njezinom životu u satima prije Stonewallske pobune koja se dogodila u New Yorku 1969.

Iako je prošlo 46 godina od pobune u Stonewallu, aktivisti i akstivistkinje koji/e su se bavili/e seksualnim radom, trans žene, nebijele i rodno neidentificirane osobe još uvijek nisu dobili/e priznanje za svoje sudjelovanje u pobuni. Redateljice ističu kako je ovaj projekt drugačiji zato što marginalizirane osobe rijetko ekraniziraju priče o svojim životima, a ovaj film je napisala, producirala i režirala upravo nebijela trans žena.

Sudeći po nedavno objavljenim fotografijama sa snimanja i traileru koji se našao na internetu, očekuje nas jedna duboko politička i osobna priča, no zato ništa manje estetski dojmljiva.

Gosset i Wortzel su pokrenule i Indiegogo kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za finalizaciju ovog projekta, a do sada su uspjele skupiti više od 10,000 dolara.

Ističu kako su transfobija, rasizam i seksizam još uvijek aktivni u našim društvima zato što se trans aktivizam i aktivizam ljudi drugih boja kože, kao i njihove izvedbene umjetnosti potpuno izostavljaju iz povijesti, a ovim filmom upravo na to žele ukazati i široj publici. BuzzFeed


Povezano