Objavljeno

Iz Ministarstva zdravlja poručili da sve bolnice moraju osigurati pravo na pobačaj

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) uputila je Ministarstvu zdravlja i ministru Siniši Vargi pritužbu na zakonitost rada bolnica, te zahtjev za provedbom zakona vezano uz odbijanje pojedinih bolnica da omoguće zakonsku mogućnost izvršavanja pobačaja.

Osim toga, ŽMH poziva žene koje imaju problema pri ostvarivanju prava na siguran i legalan prekid trudnoće da da im se jave na broj telefona 01/4551 142 do 10 do 17 sati, kako bi se pratila realizacija zahtjeva upućenog Ministarstvu. Poziv ženama da ispričaju svoja iskustva vezana uz pobačaj uputila je i inicijativa Znaj Znanje.

Nakon ovih, i upozorenja drugih nevladinih udruga i medijskih napisa da u pojedinim bolnicama žene ne mogu obaviti pobačaj na vlastiti zahtjev, Ministarstvo zdravlja najavilo je danas da će od svih bolnica koje imaju odjel ginekologije, a ne obavljaju pobačaje na zahtjev, pismeno zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava.

Ministarstvo traži da bolnice izrade standardiziranu proceduru od trenutka kada osoba zatraži postupak do njezina otpusta te da to objave, zajedno sa cijenom, na svojim internetskim stranicama. 

„Sve bolnice u Mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju djelatnost ginekologije dužne su osigurati pružanje usluga prekida trudnoće, a za organizaciju pružanja takve usluge zadužen je ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj bolnice“, poručili su danas iz Ministarstva zdravlja te pozvali žene da se ne ustežu od prijava onih koji krše propise jer jedino ciljana kontrola može pridonijeti reguliranju tog problema.

Ako u nekom trenutku tu uslugu ne mogu osigurati sa zaposlenicima bolnice, ravnatelji odnosno sanacijski upravitelji dužni su angažirati specijaliste ginekologije i opstetricije izvan zdravstvene ustanove, što se može realizirati temeljem sporazuma s drugom zdravstvenom ustanovom.

Ministarstvo će pozorno pratiti provedbu zakonskih odredbi te u slučaju njihova nepoštivanja poduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Bolnice će ujedno, najavljuju iz Ministarstva, dobiti jasan naputak da osoba u prizivu savjesti o tome treba imati pisani dokument u svom dosjeu.

Ministarstvo zdravlja je nakon brojnih predstavki ovog mjeseca provelo snimku stanja u bolničkim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovorenu djelatnost ginekologije i opstetricije, te je utvrdilo da od 27 bolnica njih pet ne pruža pobačaje zbog priziva savjesti doktora specijalista.

To su Klinička bolnica ‘Sveti Duh’ u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Opća bolnica ‘Hrvatski ponos’ u Kninu. U preostale 22 bolnice dio liječnika se pozvao na priziv savjesti, a veći broj ginekologa koji ne obavljaju pobačaje na zahtjev zabilježen je u šest ustanova.

Iako bi zakon iz 1978. možda trebalo osuvremeniti, zasad ga ne treba dirati jer bilo kakav pokušaj izmjena može voditi k ograničavanju dostupnosti pobačaja, s obzirom na jačanje neokonzervativnih grupa u društvu, upozorava Nataša Bijelić iz CESI-a. Tportal


Povezano