Objavljeno

Istraživanje pokazalo da djeca u istospolnim obiteljima odlično napreduju

Australsko istraživanje o zdravlju djece u istospolnim obiteljima pokazuje da ta djeca napreduju jednako ili bolje od djece u heteroseksualnim obiteljima. Istraživanje se provelo na Sveučilištu u Melbourneu na uzorku od 500 australske djece i do sada je najveće takve vrste u svijetu.

Preliminarno izvješće pokazuje da, kada je riječ o samopoštovanju, emocionalnom ponašanju i količini vremena provedenog s roditeljima, djeca istospolnih roditelja statistički se ne razlikuju od ostatka populacije. No kada se u obzir uzme sveukupno zdravlje i povezanost među članovima obitelji, istospolne obitelji pokazuju rezultate bolje od nacionalnog prosjeka.

Pretpostavka je da na snažniju povezanost unutar obitelji utječe činjenica da su istospolne obitelji često suočene s diskriminacijom i homofobijom, izjavio je voditelj istraživanja dr. Simon Crouch.

Prethodno je istraživanje pokazalo da je 70% homoseksualne djece u australskom Queenslandu žrtva bullyinga, tako da je vrlo vjerojatno da i djeca homoseksualnih roditelja prolaze kroz slično iskustvo. Smatra se da zbog toga članovi obitelji više međusobno razgovaraju kako bi razumjeli i riješili taj problem, te tako postižu snažniju povezanost.

Australski senat prošlog je rujna glasovao protiv zakona o bračnoj jednakosti, te se tim pitanjem ponovo namjerava baviti tek nakon općih izbora u rujnu ove godine. Bivši australski premijer Kevin Rudd nedavno je podržao bračnu jednakost te kao jedini problem naveo svoju zabrinutost za dobrobit djece istospolnih roditelja. Zato se smatra se da bi ova studija mogla pozitivno utjecati na australske političare kada na jesen ponovo budu odlučivali o tom pitanju. [V.V.] ThinkProgress…


Povezano