Objavljeno

Istraživanje o potrebama lokalne zajednice na Trešnjevci sjever

Trešnjevka je mnogim stanovnicima Zagreba kvart posebno prirastao srcu: kako od vremena kada je bio žila kucavica radničke klase tako i u novije vrijeme kada zbog svoje blizine centru čini idealan izbor kako za život studentima i mladima, a zbog dostupnosti i raznolikosti sadržaja tako i starijem građanstvu.

Želite bolju uličnu rasvjetu? Uređene biciklističke staze? Više zelenih površina za djecu i kućne ljubimce? Ovo su samo neka od pitanja na koje građanke/i mogu dati svoje pozitivno ili negativno mišljenje u sklopu projekta koji se upravo provodi.

O potrebama lokalnog stanovništva govori projekt “Moje mjesto u zajednici”, a u Zagrebu volonterke i volonteri projekta kroz prosinac anketiraju stanovništvo Trešnjevke – sjever o njihovim potrebama unutar lokalne zajednice; između ostalog o dostupnosti i korištenju javnih sadržaja, prometnoj i komunalnoj infrastrukturi, količini društvenih / kulturnih / sportskih sadržaja pa sve do poticanja zapošljavanja ili statusa manjina.

Kako sudjelovati u istraživanju?


Želite bolju, uredniju, pravedniju i inkluzivniju Trešnjevku? Vaše mišljenje nam je važno!

Zainteresirane/i za sudjelovanje u istraživanju i popunjavanje ankete licem u lice mogu se javiti na info@voxfeminae.net ili broj telefona 01 3839656.

Anketu je moguće ispuniti i dolaskom u trešnjevačke mjesne odbore, prema rasporedu ▶ ▶ ▶

> 7.12. (ponedjeljak), 16h – 19h, Mjesni odbor Samoborček (Nova cesta 37)
> 8.12. (utorak), 10 – 13h, Mjesni odbor Ciglenica (Selska cesta 44)
> 9.12. (srijeda), 16h – 19h, Mjesni odbor Pongračevo (Opatijski trg 10)
> 10.12. (četvrtak), 10 – 13h, Mjesni odbor Stara Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1)
> 11.12. (petak), 16h – 19h, Mjesni odbor Dr. Ante Starčević (Dragutina Golika 44)
> 14.12. (ponedjeljak), 16h – 19h, Mjesni odbor Rudeš (Rudeška cesta 71)
> 15.12. (utorak), 10 – 13h, Mjesni odbor Ljubljanica (Dragutina Golika 44)
> 16.12. (srijeda), 16h – 19h, Mjesni odbor Antuna Mihanovića (Drenovačka ulica 4)

Za ispunjavanje ankete u prosjeku treba pola sata, a u mjesnim odborima građanima/kama će na raspolaganju za sva dodatna pitanja i pojašnjena biti dostupne volonterke/i koji će s njima prolaziti kroz upitnik.

Radi se o jednoj od niza aktivnosti s čijom su provedbom nedavno započele udruge iz 3 različite županije: Udruga Zora (Međimurska županija) kao nositeljica s partnerima udrugama K-zona (Grad Zagreb) i Centar za održivi razvoj (Splitsko dalmatinska županija). Lokalne udruge koje sudjeluju u provedbi projekta su Domino (Queer Zagreb) i Hollaback! 18 mjeseci trajanja projekta pažljivo isplaniranim aktivnostima udruge će odgovoriti na glavne prepoznate probleme u njihovim zajednicama; a kako bi saznale koji problemi su najznačajniji za stanovnike/ce njihove tri lokalne zajednice, prvo će provesti istraživanje. Nakon istraživanja udruge će s građanima provesti zagovaračke kampanje kreirane oko definiranih prioritetnih potreba vezane uz društvenu nejednakost, rodnu neravnopravnost i socijalnu pravdu.

Stanovništvo Trešnjevke sjever, koja prema posljednjem cenzusu broji preko 50 tisuća stanovnika, na taj će način dobiti direktne zagovaračke alate za vlastito jačanje i uključivanje u život lokalne zajednice; te njeno kreiranje utemeljeno na društvenoj jednakosti, socijalnoj pravdi i dobrom upravljanju.

Udruga K-zona koja koordinira projekt u Zagrebu poziva stoga stanovništvo Trešnjevke sjever da se u narednom periodu odazove upitima vrijednih volonterki i volontera, s ciljem zajedničkog kreiranja sustava društvene jednakosti, socijalne pravde i dobrog upravljanja u kojem svi građani/ke, a posebno oni socijalno isključeni i u riziku od siromaštva, znaju kako ostvariti svoja socijalna i ljudska prava!

Projekt “Moje mjesto u zajednici” sufinanciran je od Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške. Ugovor je potpisan s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, a projekt je odobren na natječaju “Demokratizacija i ljudska prava”. Više o projektu doznajte ovdje.


Povezano