Objavljeno

Istospolni roditelji provode više vremena s djecom

Protivnici/e zakonskog izjednačavanja prava istospolnih zajednica s pravima heteroseksualnih bračnih zajednica često se pozivaju na argument da bi to bio korak bliže dopuštanju posvajanja djece, što bi, smatraju oni, bilo pogubno za njihov razvoj.

Sociološka pak istraživanja, koja su se fokusirala na razvojne rezultate djece, nisu pokazala nikakve veće razlike u razvoju djece odrasle u heteroseksualnim i istospolnim obiteljima.

No, budući da su se te studije fokusirale na krajnje razvojne rezultate na koje, uz dobro ili loše roditeljstvo, utječe još niz varijabli, novo istraživanje fokusiralo se upravo na ponašanje roditelja. Kako bi uvidjeli/e koliko vremena heteroseksualni i istospolni roditeljski parovi posvećuju aktivnostima vezanim uz djecu, analitičari/ke su koristili/e podatke American Time Use Survey.

Zanimalo ih je koliko roditelji provode vremena u aktivnostima koje koriste fizičkom i mentalnom razvoju djeteta, poput čitanja, igranja ili pomaganja s domaćom zadaćom, a došli/e su do zaključka da žene i muškarci u istospolnim parovima i žene u heteroseksualnim parovima posvećuju jednaku količinu vremena tim aktivnostima, otprilike 100 minuta dnevno. Zanimljivo je da muškarci u heteroseksualnim obiteljima tim aktivnostima posvećuju oko 50% manje vremena nego ostali tipovi roditelja.

Gledajući prosječne rezultate, autori/ce su došli/e do zaključka da dijete u istospolnoj obitelji dobiva sat vremena više roditeljske skrbi, oko 3.5 sati, od djeteta u heteroseksualnoj obitelji, oko 2.5 sati.

Rezultati pokazuju da istospolne obitelji pružaju jednake uvjete za zdrav razvoj djeteta kao i heteroseksualne te da će se istospolni roditelji više vremena posvetiti aktivnostima koji potiču djetetov razvoj.

Potvrđujući rezultate ranijih studija, pokazalo se da siromaštvo i ekonomska situacija imaju veći štetni utjecaj na roditeljsku praksu od same obiteljske strukture. [V.U.] TheSocietyPages


Povezano