Objavljeno

Povratak stereotipnih ženskih rodnih uloga u Kini

Kineska vladina organizacija za ženska prava All-China Woman’s Federation (ACWF) promiče štetnu ideju o ženskoj podčinjenosti u pokušaju rješavanja društvenih problema, upozorila je Sophie Richardson iz Human Rights Watch China.

„Prije upisa u žensku školu, nisam mogla zamisliti da bi jedna bezbrižna i slobodna djevojka poput mene mogla danas graciozno ovdje sjediti i pokazivati svima kako skuhati čaj,“ izjavila je studentica ženske škole Kunyu, koja je partner Sveučilišta Hebei i lokalne podružnice ACWF-a.

Tvrdeći da unaprjeđuje „sveukupnu kvalitetu“, škola svojim studenticama nudi kolegije iz psihologije, ponašanja, izgleda, umjetnosti i obitelji. U provinciji Sečuan, u travnju prošle godine ženska organizacija Deyang oglašavala je tečaj pletenja i tkanja pod nazivom „Tečaj vrlina i mudrosti“, dok škola New Era nudi „Pravilno sjedenje za žene“. Tog mjeseca održala se i radionica „Obiteljsko obrazovanje“ u organizaciji ženskog saveza Minqin na kojoj se raspravljalo o tome kako da žene najbolje zadovolje ulogu majke, supruge i kćeri.

ACWF je kao primarna kineska organizacija za promicanje ravnopravnosti spolova u prošlosti zagovarala napredak žena u radnoj snazi i borila se protiv diskriminacije pri zapošljavanju. Međutim, posljednjih je godina počela sponzorirati kampanje koje promoviraju stereotipe koji naglašavaju žensku podčinjenost. Jedna od takvih kampanja uključivala je sintagme kao što su „žena je stvorena od muškarčeva rebra“ te „ženina najveća vrlina proizlazi iz onoga što ona može učiniti za supruga i djecu.“ Također, od 2007. godine organizacija je počela aktivno stigmatizirati neudane žene starije od 27 godina.

Zbog politike jednog djeteta i selektivnih pobačaja, Kina se suočava s neravnomjernim omjerom žena i muškaraca: ima gotovo 34 milijuna više muškaraca nego žena. S druge strane, kinesko društvo ubrzano stari. Prema prognozama, do sredine ovoga stoljeća jedan od tri stanovnika bit će stariji od 60 godina.

Poticanje žena da ostanu kod kuće i skrbe za obitelj čini se kao strategija kineske vlade u borbi sa starenjem društva. Iako je kineska vlada ratificirala Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, umjesto da održava međunarodne zakonske obveze, ona potiče povratak podređenih ženskih rodnih uloga.

Predsjednik Xi Jinping je na sastanku ACWF-a još 2013. godine rekao kako bi žene trebale prihvatiti svoju „jedinstvenu ulogu u promicanju tradicionalnih kineskih obiteljskih vrijednosti i uspostaviti dobru obiteljsku etiku.“

I dok ACWF promiče podređenu poziciju žene u društvu, njihova vlastita istraživanja pokazuju da su žene suočene sa sveprisutnom diskriminacijom, pa i nasiljem. Istraživanje iz 2014. pokazalo je da 87% fakultetski obrazovanih žena izjavilo je da su se pri traženju posla susrele s jednim ili više oblika diskriminacije, a istraživanje iz 2013. pokazalo je da je čak četvrtina žena u Kini doživjela obiteljsko nasilje.

Stoga nametanje stereotipnih rodnih uloga ne bi trebalo biti rješenje za problem starenja ili za bilo koji drugi problem kineskog društva. [H.Š.] News Deeply


Povezano