Objavljeno

Islanđanke solidarno ‘oslobodile’ bradavice

Kao mladoj feministkinji, Addi Smaradottir nisu se svidjeli dvostruki standardi s kojima su žene suočene ako se u javnosti pojave topless. Postala je stoga fotografiju svoje bradavice i pokrenula mini revoluciju na Islandu, javlja Buzzfeed.

Naime, 17-godišnjakinji su se uskoro postovima pridružile studentice, majke, pa i jedna političarka, članica isladskog parlamenta Björt Ólafs­dót­tir.

#FreetheNipple je posljednjih godina postala međunarodna kampanja koja propituje stigmu s kojom su žene suočene, a podržavatelji/ce pokreta su se protivili politici stranica poput Facebooka i Instagrama koje su ženama zabranjivale objavljivanje fotografija na kojima je vidljiva bradavica, čak i ako se radi o fotografiji koja nema nikakvog seksualnog karaktera.

Nakon negativnih komentara jednog muškaraca, Smaradottir je fotografiju prvo uklonila, no skupivši malo hrabrosti odlučila ju je ponovno objaviti.

„Mislim da su Islanđanke ovako reagirale jer im je dosta nemogućnosti da kontroliraju svoje tijelo u potpunosti“, komentirala je ono što je uslijedilo, te kazala da je ponosna i zahvalna svima koji/e su ju podržali/e.

Na kraju, ženama diljem svijeta poručila je sljedeće: „Ako želite osloboditi bradavicu, oslobodite ju. Ako ne želite, nemojte. To je vaš i samo vaš izbor“. [Ž.V.]


Povezano