Objavljeno

Iskorak u Zagreb(u): predstava o odnosu homoseksualne ljubavi i hrvatskog društva

U Studentskom domu Stjepan Radić, u Kino Forumu, 17.5.2013., s početkom u 18h, održat će se predstava Iskorak koja, kako stoji u opisu, s idejom da ničije vjersko uvjerenje ili osobno mišljenje ne može drugom ljudskome biću uskratiti slobodu, mir i sigurnost, hrabro i bez cenzure, progovara o odnosu homoseksualne ljubavi i hrvatskoga društva.

Dramska skupina Korak je pulska učeničko-studentska grupa pod umjetničkim vodstvom Patrika Lazića. Ova se kazališna amaterska skupina, svojim radom pokušava približiti jednom mladenačkome buntu, glasu koji ustaje protiv nepravde i pažljivo bilježi probleme u svojoj okolini.

Predstava je koncipirana kao vrsta dokumentarnoga kazališta u kojoj se pojavljuju motivi istinitih događaja, statistika i komentara, a prije svega ima za cilj ponuditi informaciju, ponuditi razumijevanje i na taj način učiniti barem mali iskorak iz primitivizma, konzervativnosti, nasilja i diskriminacije.

Dio predstave su i rezultati ankete na pulskoj mladeži u dobi od 15 do 25 godina koji, između ostaloga, u 86 % slučajeva smatraju da je biti homoseksualne orijentacije odabir pojedinca, 24 % da je homoseksualnost bolest, a u 67 % slučajeva ne bi podržali održavanje gej parade u Puli.

“Nakon niza poteškoća na koje je ekipa predstave naišla, poput toga da je pulska Gimnazija odbila podržati našu predstavu i savjetovala odabir „ljepše“ teme ili toga da su roditelji masovno povlačili svoju djecu iz projekta saznavši za LGBT tematiku, nakon čega se ovih šestero mladih buntovnika našlo na ulici i uz pomoć dobrih ljudi krenulo iznova graditi svoju kuću, ipak je rad priveden kraju te se bliži predugo čekana premijera u Zagrebu”, stoji u opisu.


Povezano