Objavljeno

Irska nadomak bračnoj ravnopravnosti

Sudeći prema anketama, irski će glasači/ce ovoga petka na referendumu reći ‘da’ legalizaciji istospolnih brakova. Omjer glasova mogao bi biti 2:1 u korist izmjene ustava, piše The Guardian.

Iako je dekriminalizirala homoseksualnost tek nedavne 1993. godine, Irska je na dobrom putu da postane primjerom progresivne politike.

Rezultati ankete koju je proveo The Irish Times otkrivaju da nasuprot 58% Iraca koji planiraju zaokružiti ‘da’ stoji tek 25% glasača protiv te 17% ispitanika koji su se odbili izjasniti. Druge dvije ankete također ukazuju na pozitivan ishod referenduma, iako s manjom razlikom.

Kako je utjecaj katoličke crkve u državi oslabio tijekom posljednjih desetljeća, danas se sve vodeće političke stranke zalažu za bračnu ravnopravnost. Kampanju je podržao i premijer Enda Kenny sa svojom strankom Fine Gael.

Protivnička kampanja nastoji pridobiti glasače/ice upozoravajući na pitanja posvojenja i surogat majčinstva za gay parove.

Ircima preostaje još samo izaći na referendum i potvrditi točnost anketa, a rezultati se očekuju već sljedeći dan. [S.M.]


Povezano