Objavljeno

Irska na povijesnom referendumu podržala bračnu ravnopravnost

Građanke i građani Irske velikom su većinom podržali legalizaciju istospolnih brakova te tako Irsku učinili/e prvom zemljom koja je bračnu ravnopravnost ostvarila referendumom.

Izlaskom na referendum, glasači/ce su imali/e priliku promijeniti 78 godina star ustav koji brak definira zajednicom muškarca i žene, a u kojem će od sada stajati: „U skladu sa zakonom brak se može sklopiti između dvije osobe neovisno o njihovom spolu“.

Čak 1,201,607 ili gotovo 62% glasova ‘za’ označilo je još jednu prekretnicu u irskom putu ka liberalnijem i sekularnijem društvu, a objava službenih rezultata izazvala je veliku uličnu zabavu u središtu Dublina.

Zamjenica premijera Joan Burton tom je prigodom izjavila da su građani/ke Irske na ovaj način diskriminaciji zadali/e snažan udarac, te citirajući Harveya Milka dodala: „Nada nikada neće biti utišana“.

{gallery}irska_LGBT{/gallery}

Sve osim jedne od ukupno 43 parlamentarne jedinice, podržale su bračnu ravnopravnost, a nisu se obistinile niti sumnje o raspodjeli glasova ‘za’ i ‘ne’ na razini urbanih i ruralnih predjela zemlje. Irska je tako postala 14. europska država koja je ozakonila bračnu ravnopravnost, nakon Belgije, Danske, Francuske, Islanda, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Portugala, Španjolske, Švedske, Engleske, Walesa i Škotske.

Vrlo je prigodno bilo i pojavljivanje duge na nebu dok je trajalo glasanje, kao i za vrijeme brojanja listića, što je mnoge dodatno razveselilo. [Ž.V.] TheGuardian

https://igcdn-photos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11377510_1616339051944084_257117572_n.jpg


Povezano