Objavljeno

Iran: 3500 žena ninja i ostali uspjesi (video)

Svakodnevno, oko 3 500 žena redovito zamjenjuje svoju dnevnu odjeću crninom, kako bi vježbale vještine koje obuhvaćaju penjanje na zid, high-kicking, te bacanje metalnih zvjezdica – Shurikena. Osim borilačkih vještina, žene uče o samopoštovanju, poštivanju svog života i naučenih vještina. One su iranske žene ninje – Kunoichi.

Unatoč nemilosrdnom Iranskom režimu, koji je u 33 godine pokušavao slomiti žene i podatku od čak 42% nezaposlenih žena u zemlji, postoje mnogobrojni primjeri uspješnosti i borbenosti Iranki.

Kao dokaz tomu, spomenut ćemo Farkhondeh Sadegh i Laleh Keshavarz, prve iranske žene koje su zajedno s još šestoricom muškaraca osvojile Mount Everest. Nadalje, u 2004. godini, Iranke su osnovale ragbi klub, čija je popularnost dosegnula brojku čak od tisuću članica. U obrazovnom sustavu 70% iranskih studenata čine žene, dok su 80% iranskih učitelja u školama žene.

U zadnjih deset godina, više žena sudjeluje u iranskom parlamentu – dvanaest zastupnica djelovalo je u prethodnom, dok ih u trenutnom parlamentu djeluje desetm a tisuće žena pridružilo se pokretu u borbi za ostvarenje ženskih prava.

Ako uzmemo sve ove činjenice u obzir, razbit ćemo stereotipe zapadnog svijeta koji promatra Iranke kroz njihov hidžab, dok one, svjesne svojih mogućnosti, ustraju u pomicanju granica svojih prava. [A.S.]


Povezano