Objavljeno

Intervju tjedna s Barbarom Matejčić: Solidarnost je postala subverzivna

U intervjuu za web portal Danas.hr, Barbara Matejčić razgovara o aktualnoj temi Pridea u Splitu, zabrane povorke Rivom, nasilju prema LGBT zajednici i etničkim manjinama, homofobnim ‘intelektualcima’ te o licemjerju Crkve i vlasti, s jasnom kritikom društvene anemije i nepravde.

Matejčić je slobodna novinarka, koordinatorica za Hrvatsku danske mreže za istraživačko novinarstvo Scoop i članica savjetodavnog odbora Centra za istraživačko novinarstvo Scoop-Makedonija, nagrađena za najbolje praćenje LGBT tema u Hrvatskoj od 2000. do 2010.

Komentirajući potez premještanja Pridea s Rive na Prokurative, smatra da “gradske vlasti pokazuju kako se slažu sa šovinistima, čijim su zahtjevima promptno udovoljili, a LGBT zajednici poručeno je da su građani drugog reda jer su im namijenili drugorazredni prostor Prokurativa, na kojima se održavaju lakoglazbeni festivali, dok im je zabranjeno okupljanje na glavnom javnom, političkom i društvenom prostoru grada Splita, Rivi.”

Mržnja i nasilje prema ‘drugačijima’ u Hrvatskoj nije usmjerena samo na LGBT zajednicu, već i prema etničkim manjinama, a država, usprkos tomu, rijetko reagira na kršenje ljudskih prava. “Vlast izbjegava oštre osude etničkog, vjerskog, rasističkog ili bilo kojeg drugog govora mržnje jer te teme nisu one na kojima skupljate političke bodove, pa vlast kalkulira između standarda koje im nameće željeni okvir EU i oportunističkog povlađivanja biračima.”, smatra Matejčić koja se osvrnula i na sadašnju Vladu:

“Tek je sada Arsen Bauk putem statusa na Facebooku prvi iznio jasan stav da oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise. Šteta što je to artikulirao samo Arsen Bauk, a ne, recimo, premijer Zoran Milanović, koji se po svom običaju ne oglašava. A građani tu šutnju prevode kao potvrdu da je neprihvaćanje, govor mržnje, pa i nasilje dopušteno.”

Javno je prozvala i određene svećenike koji su blagoslovili nasilje prema LGBT zajednici, no ono što bi više od same “oštrije reakcije Crkve na svoje zabludjele svećenike voljela vidjeti, su vjernici koji reagiraju, župljani koji će se na nedjeljnoj misi usprotiviti onome što im župnik kaže ako to nije u skladu s kršćanskim vrijednostima, a mržnja svakako nije.”

Matejčić se osvrnula i na gradonačelnika Keruma, šizofrene medije i homofobe koji su zapravo mračni i nesretni ljudi, te zaključuje:

“Ljudi ne shvaćaju da su oni koji su u stanju tući pedere samo zbog toga što su pederi, isti oni koji će pretući bilo koga zato što im se ne sviđa. Oni su opasnost svima nama. Zato je Pride najbolje što možete tu subotu napraviti za sebe.”

Cijeli intervju pročitajte na Danas.hr


Povezano