Objavljeno

Instagram revidirao zbunjujuću politiku o golotinji

Zbog neumornih pokreta otpora protiv cenzure na društvenim mrežama, Instagram je napokon objavio detaljnu verziju pravila o dozvoljenom sadržaju.

Nakon masovnog uklanjanja slika ženskih bradavica koje su u sklopu inicijative #FreeTheNipple preplavile društvene mreže, te cenzure suptilnijih fotografija na temu mjesečnice ili neobrijanih stidnih dlačica, mnogi/e korisnici/e ostali su zbunjeni/e, a Instagram je reagirao poboljšanjim vodičem.

„Pravila su ostala ista kakva su i bila, ali pokušavamo dati korisnicima jasniji dokument“, kaže Instagramova direktorica za odnose s javnošću, Nicky Jackson Colaco, u intervjuu za TechCrunch.

Prije svega, Instagram ističe kako nije dozvoljeno dijeliti slike koje nisu vaše vlasništvo, što je diskutabilno jer većina popularnog sadržaja na mreži prikazuje slike filmova, serija i koncerata.

Nadalje, zabranjena je golotinja koja se po njihovim kriterijima sastoji od prikaza spolnih odnosa, genitalija i golih stražnjica. Kako kažu, to uključuje i neke slike ženskih bradavica, međutim fotografije dojenja ili ožiljaka mastektomije su dozvoljene. Granica između ‘dozvoljenog’ i ‘vulgarnog’ prikaza ženskog tijela još uvijek nije strogo definirana.

Scout Willis, kći Brucea Willisa, komentira: „Žene se redovito izbacuju s društvenih mreža zbog slika s vidljivim djelićem areole, dok brojne slike bez bradavica – koliko god bile degradirajuće – ostaju“.

Instagram navodi kako je golotinja na umjetničkim djelima prihvatljiva, međutim Facebook, njihov vlasnik, u prošlosti je uklanjao i slike golih skulptura iz Louvrea.

Jedan od glasnih protivnika zabrane umjetničke golotinje na internetu, Ronen V, uspoređuje Facebookova pravila sa seksističkim i represivnim režimom katoličke crkve u 16. stoljeću, kada su umjetničke slike i skulpture bile današnje fotografije. „Ali barem će uz jasna pravila Instagram postati manjom igrom ruskog ruleta za korisnike, sada kada znamo što je točno dozvoljeno, a što zabranjeno“, izjavio je. [D.K.] Dazed


Povezano