Objavljeno

Društvene mreže muškarce štite od dlačica, menstruacije i dojenja

Nakon što joj je Instagram čak dva puta uklonio fotografiju koja prikazuje par kapljica menstrualne krvi i umjetnica Rupi Kaur uvjerila se da su neke stvari ne internetu jednostavno nepoželjne.

Sudeći prema burnim reakcijama na njen projekt, čini se kako i u 21. stoljeću pojedine ženske tjelesne funkcije i dijelovi tijela odviše uznemiruju osjetljivu mušku populaciju, naviknutu na cenzurirane i idealizirane prikaze ženskog tijela, piše Jessica Valenti.

Da bi fotografija žene osvanula na nekom društvenom mediju mora se uklopiti u dobro poznati obrazac. Grudi koje bikini jedva pokriva mogu proći, ali zato grudi na koje se naslanja dijete vjerojatno neće izbjeći cenzuru. Polugole žene uobičajena su pojava, no samo ako su mršave. Čak su i krupni kadrovi ženskih stražnjica i jedva prekrivenih genitalija posve u redu, naravno, sve dok su bez dlačica.

Međutim, čim se zadana formula prekrši, dolazi do uklanjanja sadržaja, kao što pokazuje slučaj Rupi Kaur. Naime, Instagram se našao pod salvom kritika uklonivši autoportret na kojem je prikazana kako leži odjevena s malom krvavom mrljom na hlačama. Izgleda da imati menstruaciju znači prekršiti ‘uvjete korištenja aplikacije’.

Poruka ženama ne može biti jasnija. Seksi slike su prihvatljive, ali fotografije ženskih tijela koja prolaze kroz posve prirodne procese, nisu. Ili, točnije, mjesta ima samo za one slike žena koje muškarci žele vidjeti u svom krevetu.

„Neću se ispričati zato što ne hranim ego i ponos ženomrzačkog društva koje objeručke prihvaća moje tijelo u donjem rublju, dok se istovremeno buni protiv male mrlje od krvi “, napisala je Kaur na svom Tumblr profilu, optužujući Instagram, koji je ispunjen slikama golišavih i objektiviziranih maloljetnica, za licemjerje.

Teško je zamisliti žene koje bi se našle uvrijeđene fotografijama dojenja, ‘neurednih’ bikini zona ili menstrualne krvi, odnosno prikazima njihove svakodnevice. Društveni mediji, valja stoga pretpostaviti, ‘štite’ muškarce naviknute na frizirane slike ženskih tijela.

„Njihova mizoginija je ta koja curi“, napisala je Kaur.

S druge strane, sama je priroda društvenih medija olakšala ženama predstavljanje slika koje na različite načine tematiziraju žensko tijelo i njegovo značenje. Primjerice, snimanje selfija, sada postaje feministički čin koji pruža ženama nov osjećaj kontrole.Točnije, masovno stvaranje vlastitih slika omogućujekreiranje novog narativa koji prkosi mainstream prikazima žena.

Instagram je naposljetku, nakon brojnih pritužbi, vratio sliku na Rupin profil. Čini se kako IT tvrtke počinju shvaćati da ako žele staviti moć fotografija u ruke svojih korisnika, moraju omogućiti ženama da budu bića od krvi i mesa, a ne odraz nerealnih očekivanja pop kulture.

Što se tiče onih koji su zgroženi prizorima ženskog tijela i njihovih prirodnih funkcija, ne moraju ih ‘lajkati’, ali će morati živjeti s njima, zaključuje Valenti. The Guardian


Povezano