Objavljeno

Iniciran prvi međunarodni sporazum protiv trgovanja ljudskim organima

Četrnaest europskih zemalja potpisalo je prvi međunarodni sporazum protiv trgovine organima. Konvenciju, koju je iniciralo Vijeće Europe, potpisale su: Albanija, Austrija, Belgija, Češka, Grčka, Italija, Luksemburg, Norveška, Moldavija, Poljska, Portugal, Španjolska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska konvenciju za sada nije potpisala, no ona je otvorena za potpisivanje bilo kojoj državi svijeta, a stupa na snagu kada ju ratificira pet zemalja potpisnica.

Thorbjørn Jaglandm, glavni tajnik Vijeća Europe trgovinu organima opisao je kao izrazito izrabljujući oblik trgovine na planetu, odnosno kao jednu od 10 najpopularnijih ilegalnih izvora zarade. Mlada osoba iz istočne Europe može prodati bubreg za 2,500 eura, dok su u Ukrajini zabilježeni slučajevi krajnjih korisnika koji su za bubreg platili i do 200,000 eura. Osim toga, kaže Jaglandm, trgovina organima smatra se i izvorom financiranja terorizma.

Iako je prodaja organa u većini zemalja zabranjena, postoji mnogo zakonskih rupa, koje ova konvencija pokušava regulirati. Kao prvo, kriminalizira trgovinu organima, čak i kad se ne radi o trafikingu, jer mnogi donatori pristaju na operaciju bez prisile. Također, pruža zaštitu za žrtve trafikinga, koje mogu biti i primatelji/ice i donatori/c organa, te stvara zakonski okvir za kažnjavanje svih onih koji sudjeluju u procesu trgovine organima izvan izravne prodaje. [M.P.] BioEdge


Povezano