Objavljeno

Indijske vlasti zabranile prikazivanje kontroverznog dokumentarca ‘Kći Indije’

Dokumentarac redateljice Leslee Udwin, Kći Indije priča je o brutalnom silovanju i smrti 23-godišnje studentice javnosti poznatoj pod imenom Jyoti Singh, što na hindiju znači plamen. Dokumentarac je nakon objave foršpana, zbog izjava muškaraca osuđenih za ovaj zločin, kao i odvjetnika koji su ih branili, podigao veliku prašinu, kako u svjetskoj, tako i indijskoj javnosti.

Da podsjetimo, Singh je napadnuta 16. prosinca 2012. godine u gradskom autobusu u New Dheliju, vraćajući se kući iz kina sa svojim prijateljem. Šestero muškaraca silovalo ju je i pretuklo, a ona je 14 dana kasnije podlegla zadobivenim ozljedama.

Njezina smrt potaknula je goleme prosvjede diljem Indije i natjerala Indijske vlasti da pooštre zakone koji se odnose na nasilje prema ženama, osobito u pogledu silovanja.

Mukesh Singh, vozač autobusa u kojem je Jyoti napadnuta i koji tvrdi da nije sudjelovao u napadu, izjavio je u dokumentarcu da “pristojna djevojka ne bi hodala uokolo u devet sati navečer” i da su “djevojke jednako krive za silovanje kao i muškarci”. Također, kritizirao ju je zbog toga što se opirala svojim napadačima. “Dok je silovana, nije se trebala opirati. Trebala je biti tiha i dopustiti da je siluju. Onda bi ju negdje ostavili i samo udarili dečka sa kojim je bila”, rekao je Singh.

ML Sharma, jedan od odvjetnika obrane na ovom slučaju, izjavio je: “U našem društvu nikada ne dopuštamo da djevojke izlaze iz kuće nakon 18:30 ili 19:30 ili 20:30 navečer s nepoznatom osobom. Vi govorite o muškarcu i ženi kao prijateljima. Žao mi je, tome nema mjesta u našem društvu. Imamo najbolju kulturu. U našoj kulturi nema mjesta za ženu”.

Dokumentarac je povodom Međunarodnog dana žena trebao biti prikazan u sedam zemalja, uključujući Indiju, na programu BBC4. Međutim, Indijski sud odlučio je zabraniti prikazivanje u Indiji zbog “upitnog sadržaja”. Kako je izjavio policijski glasnogovornik Rajan Bhagat, policija je uložila tužbu zbog toga što su “smatrali da je vjerojatno da će uzrokovati javne nerede”. “Film uključuje i upitan intervju s jednim od osuđenih silovatelja”, rekao je Bhagat.

Usprkos odluci suda, BBC je u zadnji trenutak odlučio prebaciti termin emitiranja na srijedu, 4. ožujka, tako da su ga Indijski gledatelji ipak mogli pogledati. Film je dostupan i putem YouTube-a, a vlasti tu internetsku stranicu nastoje natjerati da ga ukloni.

Ministar unutarnjih poslova Rajnath Singh uputio je molbu BBC-u, Indijskom Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu informiranja da spriječe prikazivanje filma drugdje u svijetu, a jedan od ministara nazvao je film “međunarodnom urotom da bi se ocrnilo Indiju”. Udwin je ovakvu zabranu nazvala kontraproduktivnom i pozvala Indijskog premjera Narendru Modija da dozvoli prikazivanje filma Indijskoj publici. “Što više pokušavaju zaustaviti film, više će pobuditi interes ljudi. Sada će ga svi htjeti pogledati,” zaključila je. [V.U.]

https://www.youtube.com/watch?v=dWwM3j6sx28


Povezano