Objavljeno

I u Slovačkoj smanjen pristup pobačaju zbog korona virusa

Foto: elmoree, Flickr

Mnoge slovačke bolnice prestale su pružati uslugu prekida pobačaja u skladu s odlukom vlade da se zbog epidemije virusa Covid-19 odgode svi zahvati osim onih apsolutno nužnih, javlja Euractiv.

To je rezultiralo značajnim ograničavanjem pristupa na siguran i pravovremeni pobačaj, upozorile su ljudskopravaške organizacije., a pravobraniteljica Mária Patakyová zatražila je od ministra zdravstva Mareka Krajčíja da obeća da će žene imati pristup pobačaju tijekom epidemije.

Prije mjesec dana, ministar zdravstva izjavio je da “ne preporučuje” pobačaj u ovom trenutku, ali je rekao da se on može obaviti ako su i žena i liječnik voljni prihvatiti rizik.

“Pravobraniteljica zasigurno razumije da je zbog smanjenog imuniteta znatno povećan rizik pri bilo kakvom kirurškom zahvatu. Životi i zdravlje majki nakon pobačaja bili bi jako ugroženi,” kazali su iz ministarstva.

Metoda medikamentoznog pobačaja nije legalna u Slovačkoj, zbog čega mnoge žene koje žele pobaciti odlaze u Austriju, gdje je tableta dostupna.


Povezano