Objavljeno

Human Rights Watch proglasio testiranje testosterona za sportašice diskriminacijom

Caster Semenya (foto: Jon Connell, Flickr)

Sportašice koje imaju veći udio testosterona od prosječnih vrijednosti moraju se natjecati u muškim kategorijama, glasi novo pravilo Međunarodne atletske federacije (IAAF) koje je meta sve glasnijih kritika. Razlog za postavljanje granice testosterona, navode iz IAAF-a, je značajna prednost kod žena koje imaju višu razinu testosterona u krvi.

Human Rights Watch (HRW) pridružio se popisu organizacija koje kritiziraju IAAF-ovo pravilo, koje kaže da atletičarke koje se natječu na 400 i 1500 metara a imaju razinu testosterona iznad pet nanomola po litri moraju smanjiti razinu hormona kako bi se mogle natjecati u ženskoj konkurenciji. U novom otvorenom pismu HRW navodi da to predstavlja diskriminaciju temeljem spola.

„Žene s interspolnim varijacijama imaju ista prava na dostojanstvo i tjelesni integritet kao i sve žene“, navodi se u pismu. „Ali novi propisi IAAF-a prisiljavaju neke žene na nepotrebnu medicinsku intervenciju kako bi mijenjale razinu hormona jednostavno zato što je njihova prirodna razina testosterona atipična.“

Pismo je objavljeno u kontekstu sve vidljivije borbe protiv testiranja hormona i rodne klasifikacije u sportu. U lipnju ove godine, južnoafrička atletičarka i dvostruka zlatna olimpijka Caster Semenya izjavila je kako namjerava osporiti IAAF-ovo pravilo pred Arbitražnim sudom za sport. „Ne volim razgovarati o novom pravilu. Samo želim trčati prirodno, kako sam rođena. Nije u redu da se moram mijenjati. Nije u redu da se ljudi pitaju tko sam ja,“ izjavila je Semenya.

Brojni sportaši i sportašice, uključujući Abby Womach i Billie Jean King, izrazili su potporu Semenyi, potpisavši pismo u kojem pozivaju IAAF da odbaci ovo pravilo. [H.Š.] Jezebel


Povezano