Objavljeno

Indijskoj atletičarki zabranjeno natjecanje u ženskoj konkurenciji zbog viška testosterone

Mladoj indijskoj atletičarki i Indijskoj prvakinji na 100 metara u kategoriji ispod 18 godina, Dutee Chand, nakon odluke I.A.A.F.-a, međunarodne atletske federacije, zabranjeno je natjecati se u ženskoj konkurenciji.

Naime, Chand pati od hormonalnog poremećaja koji se naziva hiperandrogenost, što znači da njeno tijelo prirodno proizvodi više testosterona nego tijelo prosječne žene.

I.A.A.F. i Indijski atletski savez dopustiti će Chand da se vrati natjecanju samo ukoliko se podvrgne hormonskoj terapiji i kirurškom zahvatu kako bi smanjila razinu testosterona. No, ona to odlučno odbija. “Mislim da je pogrešno mijenjati svoje tijelo da bi se moglo sudjelovati u sportu. Neću se mijenjati za nikoga”, rekla je Chand u intervjuu.

Ukoliko se ne podvrgne jednom od tih zahvata, Chand će biti prisiljena ostaviti se sporta, a zbog toga je podnijela je žalbu Arbitražnom sudu za sport u Švicarskoj, u kojoj pokušava osporiti dozvoljenu razinu testosterona koju su 2011. godine odredili I.A.A.F. i Međunarodni Olimpijski Odbor (MOO).

Međunarodni Olimpijski Odbor odabrao je testosteron kao način razlikovanja natjecatelja i natjecateljica jer je poznato da povećava snagu i mišićnu masu. “Ljudi koji kažu: ‘Ovo je ništa; ne treba nam ovo pravilo’, ne poznaju sport”, rekao je Arne Ljungqvist, dugogodišnji predsjednik medicinske komisije MOO-a. “To nije lako pitanje. Mi ne možemo jednostavno zakopati svoje glave u pijesak i praviti se da takvi poremećaji ne postoje.” Naglasio je da je ovakva regulacija bila potrebna jer olimpijski sport ima veliku zastupljenost sportaša s anatomskim karakterisitikama oba spola.

Slučaj će vjerojatno potrajati mjesecima, a Chand će ostati u limbu, zabrinuta da će njezin san iz djetinjstva biti trajno onemogućen.

Katrina Karkazis , bioetičarka na sveučilištu Stanford, radila je na Chandinom slučaju i uspjela uvjeriti Sportski savez Indije da podupre njenu žalbu. Još važnije, vjerojatno su poštedjeli Chand neizrecive boli.

Međutim, četiri sportašice su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine pogođene ovim pravilom. Ove sportašice, između 18 i 21 godine starosti starosti, iz ruralnih područja u zemljama u razvoju, odvedene su u kliniku u Francuskoj na procjenu. Utvrđeno je da sve imaju mješavinu muških i ženskih anatomskih značajki, te su podvrgnute operaciji kojom su im uklonjeni testisi. Rečeno im je da će time smanjiti razine testosterona i omogućiti im da se i dalje natječu.

Studija objavljena prošle godine otkrila je ove slučajeve i obznanila da su te sportašice imale i zahvate koji nisu imali nikakve veze sa spuštanjem razine testosterona radi sporta, odnosno smanjenje veličine klitorisa, plastičnu kirurgiju da ih se učini ‘ženstvenijima’ i nadomjesnu estrogensku terapiju. “Ne znamo što je rečeno ovim ženama; možda, ‘učinite sve to ili izgubiti svoju karijeru’”, rekla je Karkazis. “Ili nešto još više zastrašujuće, poput ‘nisi žena dok to ne učiniš’.”

Chandini vlastiti treneri joj sugeriraju da se podvrgne takvim postupcima, na što ona uvijek odgovara: “Čemu kirurški zahvati? Ja nisam bolesna”. Ukoliko njena žalba bude odbijena, Chand kaže da će se posvetiti treniranju drugih, jer toliko voli sport. No, ne odustaje od svoje borbe. [V.U.] TheNewYorkTimes


Povezano