Objavljeno

Hrvatski Savez uskratio ženskoj reprezentaciji nastup na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu

Hrvatski savez hokeja na ledu odlučio je da neće prijaviti Hrvatsku žensku hokejašku reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo koje će se odvijati 2017. godine, unatoč dosadašnjim izvrsnim rezultatima na prethodnim prvenstvima. Ovu su odluku članice ženskog kluba hokeja na ledu GRIČ dočekale s nevjericom, jer, kako kažu, u taj sport i reprezentaciju ulažu veliku količinu truda i napora. Ovim su potezom iz Saveza još jednom dokazali da nemaju niti malo podrške i razumijvanja za ženski sport u Hrvatskoj.

Krajem prošle godine pisalie smo o djevojkama iz ženskog kluba hokeja na ledu GRIČ, jedinom takvom klubu u Hrvatskoj. Djevojke su  tada javno progovorile o načinima na koje se bore da bi zadržale svoje mjesto na ledu, a među ostalim su spomenule i najefikasniji način privlačenja pažnje medija i sponzora kako bi prikupile potrebna sredstva za financiranje odlaska na svjetsko prvenstvo.

Krajem 2013. pet djevojaka iz kluba fotografiralo se za Inter Cars kalendar za 2014. godinu. Na fotografijama su pozirale izazovno obučene uz automobile, a to je očito bio jedini način da skrenu pažnju javnosti na sport kojim se bave, a za koji niti savez niti grad nemaju sluha.

Uz pomoć sponzora i apela koji su uputile javnosti, KHL GRIČ je uspio prikupiti sredstva koja su im bila potrebna za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a koja uključuju financiranje karata za djevojke i žene koje igraju za Hrvatsku reprezentaciju, a ne žive u Hrvatskoj, kao i za troškove kotizacija i dnevnica za sudce i trenere koji ih prate na natjecanjima.

Nakon 14 godina treniranja i devet godina uspješnog nastupanja za Hrvatsku reprezentciju, Hrvatski savez hokeja na ledu odlučio je zaustaviti njihov napredak te ih ove godine nije prijavio na Svjetko prvenstvo. Dvije zlatne medalje i svakodnevni trud koji hokejašice ulažu u promociju tog sporta očito Savezu nisu bili dovoljna motivacija da uloži u njihov napredak.

Osim što vrlo često samostalo moraju slati molbe sponzorima i prikupljati sredstva koja su im potrebna za treninge i utakmice, članice ženskog KHL GRIČ već godinama vode borbu s terminima za održavanje svojih treninga. U Zagrebu postoji samo jedan teren na ledu koji im je dostupan i to isključivo u večernjem terminu u 23 sata, ponedjeljkom i utorkom. Iz tog razloga vrlo teško usklađuju svoje svakodnevne obaveze i treninge, a imaju i problema s privlačenjem novih članica. Na treninge ih najčešće dovode roditelji ili prijatelji, jer zbog opreme koja im je potrebna za treninge nisu u mogućnosti pješačiti ni po danu, a kamoli nakon što im trening završi u ponoć. Također samostalno vode klub, prijavljuju se za lige i pohode sastanke skupštine Zagrebačkog i Hrvatskog saveza, ali čini se da Savezu ništa od toga nije važno.

Kako Hrvatski Olimpijski Odbor sredstva za muške i ženske reprezentativce/ke dodjeljuje Hrvatskom savezu hokeja na ledu, na Savezu je da ta sredstva ravnomjerno raspodjeli i osigura jednake uvjete kako za igrače, tako i za igračice.

Ipak, u Hrvatskoj to pravilo stoji isključivo na papiru, a Savez radije ulaže u širenje muškog hokeja na ledu i treniranje novih članova, nego da osigura sredstva igračicama koje su se već dokazale na raznim prvenstvima diljem svijeta.

Jedan od uvjeta koje za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu raspisuje Međunarodna hokejaška reprezentacija jest da prijavljene reprezenacije imaju Nacionalno prvenstvo, s čijih utakmica trebaju slati zapisnike. Tom su problemu iz Saveza lukavo doskočili tako da hokejašicama nisu ustupili dovoljno termina da odigraju utakmice, pa je sada upravo to razlog zbog kojeg djevojke ne mogu nastupati na Svjetskom prvenstvu.

Da je muški sport daleko cijenjeniji od ženskoga, znaju već i vrapci na grani. Ono što u ovoj situaciji ipak čudi je činjenica da djevojke iz ženskog KHL GRIČ nisu tražile niti da ih se za njihov trud plati, niti su tražile da im Savez pokrije dodatne troškove putovanja, smještaja i sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu (na kraju krajeva, proteklih se godina za većinu troškova pobrinu same), već su samo željele da ih se za njihov trud nagradi prilikom da ukrste palice s ostalim ženskim reprezentacijama.

Ovakvom lošom politikom, Savez ne samo da onemogućava napredak djevojkama i ženama koje godinama prilagođavaju svoje privatne, poslovne i studentske živote treninzima, već šalje jasnu poruku svim ženama i djevojčicama da u hrvatskom sportu za njih nema mjesta.

 

Piše: Emina Hermann


Povezano