Objavljeno

Hrvatskim dizajnericama prestižna nagrada za projekt Elen Leaf

Projekt Elen Leaf, dizajnerica Ane Banić Göttlicher i Maše Vukmanović te arhitekta Ivana Galića, nagrađan je prestižnom iF nagradom za dizajn, koju svake godine organizira najstarija njemačka neovisna dizajnerska institucija, hanoverski iF International Forum Design GmbH. Elen Leaf je solarna stanica za punjenje električnih vozila, a projekt je rezultat natječaja koji je raspisala HEP Opskrba.

Za nagradu se natjecalo preko 5.500 radova iz 59 zemalja svijeta, no solarna stanica za ultrabrzo punjenje električnih vozila spojem vrhunskog dizajna, obnovljivog izvora energije i moderne tehnologije koja omogućava smanjenje emisije CO2 te pomaže u očuvanju okoliša oduševila je 58-člani žiri koji se sastoji od nezavisnih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Na području Hrvatske radi se o prvoj stanici za punjenje električnih automobila koja za napajanje koristi solarnu energiju, a sastoji se od nadstrešnice sa solarnim panelima, ultrabrze punionice i prepoznatljivog totema.

Foto: Ivan Dorotić

Dizajn stanice inspiriran je osnovnim biološkim ‘proizvodnim’ procesom koji pokreće sav život na Zemlji – fotosintezom. Primarno mjesto odvijanja fotosinteze u biljkama je list, stoga je bilo posve prirodno da stanica dizajnom komunicira upravo taj ekološki aspekt. Osim toga, gradijent zelene boje na jasno artikuliranim plohama sugerira i proces punjenja automobila.

Prva ELEN Leaf stanica nalazi se ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića. Stanica svojom površinom ulazi u standardno parkirno mjesto, tako da uzurpacije prostora praktički nema.

Više informacija o Elen Leaf stanici može se naći na stranicama “Design Excellence” na iF svjetskom vodiču za dizajn (iF WORLD DESIGN GUIDE). 


Povezano