Objavljeno

Hrvatske studenti/ce predlažu novi dizajn džezve

Četrdesetoro studenata i studentica dizajna tijekom semestra prošle godine istraživalo je podrijetlo, tehnologiju izrade i povijest uporabi džezve, te osmislilo suvremenu interpretaciju ovog popularnog i neizostavnog predmeta svakoga kućanstva. Natječaj je organiziran u suradnji zagrebačkog Studija dizajna i proizvođača kave Barcaffè.

Uz mentorsku podršku Ivane Fabrio, Nine Bačun, Andree Hercog, Mladena Orešića, Nike Pavlinek i Zlatka Kapetanovića dodatno su razvijena 22 rada, a potom je žiri odabrao devetero domaćih finalista/kinja koje se natječu za titulu najbolje džezve: Dora Čičin Šain, Korana Mileusnić, Dora Pavešić, Noa Poljak, Eva Rodinis, Sevval Samgam, Niko Sentić, Bruna Sladoljev Jolić i Ema Tomašek.

Od dizajna moderne džezve tražilo se nešto novo i originalno, da ima odmak od tradicije i već viđenoga, karakter koji prenosi poruke mladenačkog druženja, zajedništva i vedrine, ali i tehnološku izvedljivost i racionalnost. Osim toga, studenti/ce su osmislile i nove vrijednosti u funkcionalnom, dekorativnom i emotivnom smislu imajući na umu sam ritual dok istodobno poštuju materijal, raspoloživu tehnologiju i iskustvo korisnika. 

Glasanje je otvoreno za javnost na Velikoj sceni, regionalnoj web platformi za promociju kreativnosti i umjetničkih inovacija, a traje do 7. lipnja.


Povezano