Objavljeno

Hrvatska i dalje 49. u svijetu po pitanju rodne jednakosti

Nedavno objavljeni rezultati globalnog istraživanje stanja rodne jednakosti u svijetu koje obuhvaća podatke o 136 zemalja, Global Gender Gap Report za 2013. godinu pokazuju da je Island i dalje prvi po pitanju ravnopravnosti, ali i da se u Hrvatskoj situacija nije mnogo promijenila od 2012. godine.

Global gender Gap Index nastao je 2006. godine u svrhu konstantnog motrenja razvoja država po pitanju ravnopravnosti rodova, a na njegov izračun utječu ekonomski, politički, obrazovni i zdravstveni kriteriji.

Svrha indeksa je ukazati na potencijalne države-uzore u kojima je raspodjela sredstava među ženama i muškarcima ravnopravnija, bez obzira na opću razinu razvoja i dostupnih sredstava.

Na osnovu podataka dobivenih osmogodišnjim istraživanjem na uzorku od 110 država koje su dio istraživanja od samog početka, uočeno je da je većina država pokrivenih istraživanjem napravilo pomak prema smanjenju rodne razlike.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da Island nastavlja biti na samom vrhu ljestvice već petu godinu zaredom, a među prvih deset našle su se, uz predominantne sjevernoeuropske zemlje, i Irska, Novi Zeland, Filipini i Nikaragva. Hrvatska je ponovno na 49. mjestu gdje je bila i 2012., dok je 2006. bila na čak 16. poziciji.

Indeks nastavlja pratiti snažnu korelaciju između stupnja postignute ravnopravnosti i nacionalne konkurentnosti. Žene čine polovinu državnog potencijala, te stoga dugoročna konkurentnost kao takva značajno ovisi o tome kako država obrazuje i utilizira svoju žensku populaciju. [V.M.] WorldEconomicForum…


Povezano