Objavljeno

Hollande pomilovao ženu koja je ubila supruga zlostavljača

Francuski predsjednik Francois Hollande pomilovao je Jacqueline Sauvage (68), ženu osuđenu za ubojstvo supruga zlostavljača. 

Sauvage je 47 godina bila u braku s Norbertom Marotom, nasilnim alkoholičarem koji je godinama zlostavljao i nju i zajedničke im tri kćeri i sina. U rujnu 2012., dan pošto joj se sin objesio, Sauvage je ustrijelila supruga s tri metka u leđa. Veći dio javnosti bio je na njezinoj strani, ali po francuskom zakonu samoobrana mora biti proporcionalna i priznaje se samo u izravnom odgovoru na čin nasilja.

Sauvage je 2012. osuđena na 10 godina zatvora za ubojstvo supruga. Kaznu je podržao i prizivni sud, međutim, velik dio javnosti presudu je osudio. Incijativu da se Sauvage pomiluje pokrenule su njezine tri kćeri. Peticiju je na internetu podržalo 380.000 ljudi.

Hollande se u nedjelju sastao s kćerima i pristao pomilovati njihovu majku. Predsjedničko pomilovanje je ovlast koju francuski predsjednici koriste iznimno rijetko.

“Zbog izvarednih ljudskih okolnosti, predsjednik želi omogućiti da gospođa Sauvage ponovo bude sa svojom obitelji što je prije moguće”, priopćeno je iz Elizejske palače.

Sauvage će na slobodu u travnju, nakon tri godine odslužene kazne.


Povezano